Китай висунув газовий ультиматум та загнав Путіна в глухий кут,- FT

Глава Росії Володимир Путні не зміг домовитися під час недавнього візиту до Китаю з лідером країни Сі Цзіньпіном щодо будівництва газопроводу «Сила Сибіру-2».

Про це повідомили джерела Financial Times .

Спроби Росії укласти з Китаєм угоду про будівництво газопроводу «Сила Сибіру-2» зайшли в глухий кут через розбіжності щодо цін і обсягів поставок, пише видання.

За словами співрозмовників видання, Китай має намір платити за газ із «Сили Сибіру-2» ціну, близьку до внутрішніх цін на паливо в Росії, стабільність яких забезпечується державними субсидіями. Крім того, Пекін хоче закуповувати лише невелику частину із 50 мільярдів кубометрів палива, на постачання якого розраховані потужності газопроводу.

Розбіжності в цьому питанні призвели до того, що глава «Газпрому» Олексій Міллер не супроводжував президента Росії Володимира Путіна під час його травневого візиту до Китаю.

Відсутність Міллера на таких серйозних переговорах була дуже символічною, зазначила в бесіді з FT науковий співробітник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Тетяна Митрова .

Жорстка позиція Пекіна щодо трубопроводу демонструє те, як вторгнення Росії в Україну робить Путіна все більш залежним від китайського лідера Сі Цзіньпіна, зазначає видання.

Угода про «Сил Сибіру-2» була однією з трьох основних тем, які Путін обговорював із Сі. Російський диктатор також попросив китайського лідера про посилення активності китайських банків у Росії та про неучасть Китаю у мирній конференції у Швейцарії у червні.

31 травня Пекін оголосив, що пропустить український саміт у Женеві.

Китай платить Росії за газ менше, ніж іншим постачальникам — за середньою ціною 4,4 дол. за мільйон британських теплових одиниць порівняно з 10 дол. М’янмі і 5 дол.

У ті ж роки Росія експортувала газ до Європи за ціною близько 10 доларів за мільйон БТЕ, згідно з даними, опублікованими російським центральним банком.

При цьому експорт «Газпрому» до Європи впав до 22 млрд. кубометрів у 2023 році порівняно із середнім показником у 230 млрд. кубометрів на рік за десятиліття до повномасштабного вторгнення в Україну. Швидше за все ці обсяги скоротяться ще більше, коли наприкінці цього року закінчиться термін дії угоди з Україною про транзит газу.

Лисенко Катерина

Recent Posts

РФ накопичила ракети для нового масованого удару по Україні: коли може відбутися атака

Армія Російської Федерації може вдатися до потужної масованої ракетної атаки по Україні вже найближчими днями. Максимум — тижнями.…

3 хв. ago

Українські біженці у Чехії страждають від депресії: дані дослідження

Значна частина українських біженців, які проживають у Чехії, стикаються з проблемами психічного здоров'я. Зокрема, майже…

10 хв. ago

“Бояться руйнування”: РФ стягує до Кримського мосту додаткові системи ППО, — Риженко

Росія відновила рух Кримським мостом, але боїться нового потужного удару по ньому, тому стягує туди додаткові…

25 хв. ago

Яку техніку можна під’єднувати до портативної зарядної станції?

Портативні зарядні станції стають дедалі популярнішими завдяки своїй здатності забезпечувати резервне живлення під час вимкнення…

4 години ago

Один з найдорожчих у Лос-Анджелесі: як виглядає особняк Анджеліни Джолі за 25 мільйонів

Анджеліна Джолі – ікона стилю для поколінь. Бездоганний смак зірки поширюється, зокрема, і на її…

4 години ago

В Україні готують масовий призов: майже мільйон повісток буде вручено за 3 місяці

Кабінет міністрів України затвердив виділення 71,82 млн грн на централізоване виготовлення 900 тис. повісток, які…

5 години ago