Китай висунув газовий ультиматум та загнав Путіна в глухий кут,- FT

Глава Росії Володимир Путні не зміг домовитися під час недавнього візиту до Китаю з лідером країни Сі Цзіньпіном щодо будівництва газопроводу «Сила Сибіру-2».

Про це повідомили джерела Financial Times .

Спроби Росії укласти з Китаєм угоду про будівництво газопроводу «Сила Сибіру-2» зайшли в глухий кут через розбіжності щодо цін і обсягів поставок, пише видання.

За словами співрозмовників видання, Китай має намір платити за газ із «Сили Сибіру-2» ціну, близьку до внутрішніх цін на паливо в Росії, стабільність яких забезпечується державними субсидіями. Крім того, Пекін хоче закуповувати лише невелику частину із 50 мільярдів кубометрів палива, на постачання якого розраховані потужності газопроводу.

Розбіжності в цьому питанні призвели до того, що глава «Газпрому» Олексій Міллер не супроводжував президента Росії Володимира Путіна під час його травневого візиту до Китаю.

Відсутність Міллера на таких серйозних переговорах була дуже символічною, зазначила в бесіді з FT науковий співробітник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету Тетяна Митрова .

Жорстка позиція Пекіна щодо трубопроводу демонструє те, як вторгнення Росії в Україну робить Путіна все більш залежним від китайського лідера Сі Цзіньпіна, зазначає видання.

Угода про «Сил Сибіру-2» була однією з трьох основних тем, які Путін обговорював із Сі. Російський диктатор також попросив китайського лідера про посилення активності китайських банків у Росії та про неучасть Китаю у мирній конференції у Швейцарії у червні.

31 травня Пекін оголосив, що пропустить український саміт у Женеві.

Китай платить Росії за газ менше, ніж іншим постачальникам — за середньою ціною 4,4 дол. за мільйон британських теплових одиниць порівняно з 10 дол. М’янмі і 5 дол.

У ті ж роки Росія експортувала газ до Європи за ціною близько 10 доларів за мільйон БТЕ, згідно з даними, опублікованими російським центральним банком.

При цьому експорт «Газпрому» до Європи впав до 22 млрд. кубометрів у 2023 році порівняно із середнім показником у 230 млрд. кубометрів на рік за десятиліття до повномасштабного вторгнення в Україну. Швидше за все ці обсяги скоротяться ще більше, коли наприкінці цього року закінчиться термін дії угоди з Україною про транзит газу.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Жінка вирішила схуднути за допомогою рибних консервів і розповіла, що з цього вийшло

60-річна фельдшерка на ім'я Джейн розповіла, що їла 70 днів лише сардини. Ця дієта допомогла…

1 годину ago

“Розпилили бюджет”: фото оборонних споруд на Одещині розлютило мережу

Фортифікаційні споруди в Білгород-Дністровському районі Одеської області потонули в піску. Це трапилося через їх близьке…

1 годину ago

Кому з українців точно не прийде повістка поштою: названо дві категорії

В Україні триває загальна мобілізація та діє воєнний стан. Наразі планується, що чоловікам, які підлягають…

1 годину ago

У ЗСУ розповіли, чому великі втрати серед новобранців

Одразу після прибуття на фронт новобранці ЗСУ втрачають убитими і пораненими більше половини особового складу.…

1 годину ago

На аукціон виставили розкішне авто Альфреда Хічкока (фото)

У США на аукціоні Bring a Trailer продається розкішний седан Bentley S1 Continental Flying Spur…

1 годину ago

Пенсії підвищать із жовтня: кого “озолотять”

З 1 жовтня 2024 року деякі пенсіонери в Україні отримають додаток до пенсії, незважаючи на…

1 годину ago