Хіміотерапія Кейт Міддлтон: медики назвали побічні ефекти для принцеси

22 березня 42-річна принцеса Уельська Кейт Міддлтон зізналася, що бореться зі злоякісною пухлиною та отримує курс превентивної хіміотерапії.

Професорка Іріт Бен Аарон, завідувачка онкоцентру ім. Фішмана в лікарні «Рамбам» та докторка Галі Перл, завідувачка онкологічним денним стаціонаром в онкоцентрі «Давідофф» лікарні «Бейлінсон» розповіли про побічні ефекти лікування, пише видання «Вести».

«Ми користуємося терміном «ад’ювантна (доповнююча) хіміотерапія». Це лікування не може на 100% гарантувати відсутність рецидивів пухлини, але суттєво знижує ризик повернення хвороби. Мікроскопічні частинки пухлини можуть залишитися в організмі і після операції, їх неможливо виявити стандартними методами», – розповіла Іріт Бен Аарон.

Галі Перл зазначила, що хіміотерапія послаблює імунну систему, і людина стає більш вразливою до інфекцій. Крім того, буває нудота і блювота, але проти них існують дуже ефективні методи лікування.

«Можуть бути запор або пронос, зазвичай при пухлинах шлунково-кишкового тракту. Інших побічних ефектів, що виникають завжди при всіх видах хіміотерапії, немає. Різні ліки мають різні побічні ефекти. Наприклад, деякі препарати викликають оніміння кінцівок. А ось втрата волосся при лікуванні пухлин шлунково-кишкового тракту трапляється нечасто, на відміну від хімії при раку грудей», – додала вона.

Бен Аарон зазначила, що за останні 20 років методи підтримуючої терапії суттєво покращилися. За її словами, побічні ефекти залежать від протоколу лікування: при деяких схемах волосся випадає, а при деяких – ні.

«Неможливо сформулювати якісь загальні риси впливу хіміотерапії на хворих, оскільки самопочуття сильно залежить від самої хвороби, від призначеного лікування та від особистості хворого», – підкреслила професорка.

За словами Бен Аарон, деякі хворі продовжують працювати і вести звичний спосіб життя, а є ті, хто страждає від більш тяжких та тривалих розладів здоров’я. Вона додала, що реакція на лікування дуже індивідуальна і важко передбачити самопочуття кожного конкретного хворого.

Кейт Міддлтон була госпіталізована 16 січня для «серйозної операції на черевній порожнині», яка була визнана успішною. На момент операції вважалося, що її стан не є онкологічним, оскільки жодні аналізи не підтвердили наявність раку. Однак післяопераційні тести підтвердили наявність раку. Принцеса повідомила, що знаходиться на ранніх етапах курсу хіміотерапії, але не вказала, на яку саме пухлину страждає.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

5 хв. ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

14 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

22 хв. ago

Ізраїль готується до удару у відповідь на атаку Ірану: можлива дата

Ізраїльські військові готують "значну та серйозну" відповідь на ракетну атаку Ірану, яка відбулася минулого тижня.…

29 хв. ago

“Рандомайзер” і помилки в алгоритмах формування: що не так з повістками, які відправляють поштою

За допомогою Реєстру військовозобовʼязаних Міноборони формує повістки. Вони містять електронні підписи начальників ТЦК та СП…

38 хв. ago

Українці можуть жити в США під “тимчасовим захистом”: коли спливає його термін

У Сполучених Штатах зараз перебувають тисячі громадян України. Вони можуть жити та працювати там завдяки американській…

47 хв. ago