Чоловік зізнався у крадіжці золотого унітаза за $6 млн з палацу, де народився Черчилль

Чоловік визнав себе винним у крадіжці унітаза, повністю виготовленого з 18-каратного золота, вартістю понад 6 мільйонів доларів з англійського палацу, де народився воєнний лідер Вінстон Черчилль.

Про це пише CNN.

39-річний Джеймс Шин визнав себе винним у крадіжці зі зламом, перетворенні або передаванні майна, здобутого злочинним шляхом, а також у змові з цією метою в Королівському суді Оксфорда.

Туалет був встановлений у Бленгеймському палаці 2019 року в рамках виставки італійського художника Мауріціо Каттелана під назвою “Перемога – не варіант”.

Незвичайний витвір мистецтва під назвою “Америка” був викрадений у вересні 2019 року, через декілька днів після відкриття виставки. Унітаз був вмонтований в будівлю, тому крадіжка також спричинила значні пошкодження та затоплення, як повідомила тоді поліція.

Золотий унітаз у Бленгеймському палаці / Фото: Getty Images

Шин з’явився у суді відеозв’язком із в’язниці Файв-Веллс, де він відбуває 17-річний термін за різні крадіжки. Серед іншого, він відбуває покарання за крадіжку тракторів і цінних трофеїв з Національного музею кінного спорту в Ньюмаркеті на загальну суму 400 000 фунтів стерлінгів (503 000 доларів США).

“Америка” вперше була виставлена в Музеї Гуггенхайма в Нью-Йорку 2016 року. Інсталяція знову потрапила до заголовків газет 2017 року, коли Білий дім президента США Дональда Трампа надіслав електронного листа до Гуггенхайма з проханням позичити картину Вінсента Ван Гога “Пейзаж зі снігом” 1888 року; натомість куратор музею запропонував золотий унітаз.

У Бленгеймському палаці унітаз встановили в кімнаті поруч із тією, в якій народився Черчилль. У заяві, що анонсує виставку, йдеться про те, що роботу можна сприймати як коментар до соціальної, політичної та економічної нерівності в Сполучених Штатах.

Коментуючи роботу, Каттелан раніше сказав в інтерв’ю виданню New Yorker: “Що б ви не з’їли, обід за двісті доларів чи хот-дог за два долари, результати будуть однаковими, з точки зору туалету”. Він також описав роботу як “1% мистецтва для 99%”.

Трьом іншим чоловікам були висунуті звинувачення у зв’язку з крадіжкою туалету ще в листопаді, але вони не визнали себе винними. 38-річний Майкл Джонс з Оксфорда звинувачується у крадіжці зі зламом. Фредерік Сайнс та Бора Гуккак звинувачуються у змові з метою передачі майна, здобутого злочинним шляхом.

Чоловіки мають постати перед судом у лютому наступного року.

Ольга Степанова

Recent Posts

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

2 хв. ago

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

25 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

30 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

42 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

47 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

54 хв. ago