У Москві дружини мобілізованих вийшли на акцію протесту: чим це закінчилося

У суботу, 3 лютого, у Москві дружини мобілізованих солдатів вийшли на акцію протесту. Втім, Кремль піддав акцію цензурі, щоб придушити будь-яке можливе відновлення більш широкого громадського руху на підтримку російських солдатів і проти режиму Путіна.

Про це йдеться у свіжому звіті Інституту вивчення війни (ISW). 

Зазначається, що члени російського громадського руху “Шлях додому” поклали квіти до Могили Невідомого солдата в Москві. А перед тим провели акцію протесту на прилеглій Манежній площі до 500-річчя з початку часткової мобілізації, оголошеної Путіним у вересні 2022 року.

Російські державні ЗМІ здебільшого не висвітлювали акцію протесту, але повідомили, що прокуратура Москви застерегла від відвідування невизначеної акції протесту в Москві 3 лютого, маючи на увазі, швидше за все, акцію протесту “Шлях додому”.  

Проте російські опозиційні ЗМІ детально висвітлювали акцію протесту. За підрахунками, в ній взяли участь близько 200 осіб. Вони повідомляли, що поліція Москви затримала 27 осіб, більшість з яких були російськими та іноземними журналістами. Пізніше їх відпустили без висунення звинувачень.

Російська поліція дозволила протестувальникам пізніше піти до передвиборчого штабу Путіна та написати від руки звернення до Путіна з проханням повернути мобілізованих додому, але штаб дозволив це лише невеликим групам демонстрантів і суворо обмежив доступ ЗМІ. 

“Ймовірно, російські правоохоронні органи навмисне затримували журналістів, а не протестувальників, щоб обмежити висвітлення події”, – вважають американські аналітики.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

20 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

21 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

23 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

33 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

35 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

37 хв. ago