“Жаль за втраченим територіями”: у Раді обурились заявою польського посадовця про Галичину

У польському Інституті національної памʼяті назвали українську Галичину “Східною Малопольщею”. Там вони планують шукати жертв Волинської трагедії.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів колишній очільник Українського інституту національної пам’яті народний депутат Володимир В’ятрович.

“В якій країні польський Інститут національної памʼяті хоче шукати жертв польсько-українського конфлікту? Директор цієї установи пан Навроцький заявив про пошукові роботи на Волині і Східній Малопольщі. Якщо ви не зрозуміли про які крім волинських територій ідеться, то це нормально. Тому що Галичину таким терміном іменували тільки короткий період 1922-1939”, — зазначив нардеп.

За його словами, причина запровадження такої назви тоді була виключно політичною. В’ятрович наголосив, що таким чином українську Галичину “вписували в загально польський наратив, витирали її українськість”.

“Вжитий нині директором ІНП термін “Східна Малопольща” — це не про вшанування памʼяті за загиблими тут поляками. А про жаль за втраченим територіями, які так і не стали польськими”, — підкреслив В’ятрович.

Варто зазначити, що 1 жовтня Український інститут національної памʼяті повідомив, що планує проведення пошукових робіт жертв Волинської трагедії у відповідь на звернення польських громадян. УІНП має намір включити пошукові роботи на території Рівненської області до плану роботи та заходів на 2025 рік.

Водночас там зазначили, що з огляду на обмежену кількість фахівців та на продовження повномасштабної війни Росії проти України, що супроводжується пошуковими та ексгумаційними роботами загиблих військових і цивільних, оперативність реалізації пошукових робіт залежатиме також від наявних ресурсів.

Що таке Волинська трагедія

У роки Другої світової війни в умовах німецької окупації на території України діяли одразу кілька партизанських рухів. Це були, в тому числі загони Української повстанської армії (УПА) та польської Армії Крайової. Вони здебільшого вели свою боротьбу на Волині та у Східній Галичині у 1943-1944 роках. Обидві сторони проводили взаємні етнічні чистки, аргументуючи це помстою за репресії за минулі роки. Ця подія досі залишається болісною темою у відносинах між Україною та Польщею. Польська сторона розглядає це як геноцид та наполягає на офіційному визнанні цього факту Україною. Українська сторона, визнаючи трагічність подій, зазначає, що насильство було взаємним.

Романчук Микола

Recent Posts

Масштабна розтрата коштів: за вагони, на яких піарився Кличко, переплатили 160 млн грн

Спеціалісти Державної аудиторської служби України провели аудит фінансової діяльності КП “Київський метрополітен” та виявили велику…

7 хв. ago

Главу МЗС Швеції в парламенті закидали помідорами пропалестинські активісти

Міністерці закордонних справ Швеції Марії Малмер Стенергард довелось покинути парламент після того, як пропалестинські активісти…

16 хв. ago

Від підозрілих вечірок до вбивств: сім найгучніших чуток про Пі Дідді

Скандал у Голлівуді навколо знаменитого репера Пі Дідді набирає все більших обертів. Йому висунули звинувачення в торгівлі…

25 хв. ago

Без “обману від держави”: що дасть новобранцям мобілізація без ТЦК, — нардеп

Постанова про мобілізацію без участі ТЦК дасть можливість командирам військових частин отримати на службу тих…

34 хв. ago

Пасажирський літак почав палати на зльоті: на борту було майже 200 осіб

Майже 200 осіб на борту Boeing 737 довелось евакуювати в італійському аеропорту Бріндізі після того,…

42 хв. ago

Tesla зняла з продажу свій найдешевший електромобіль: що сталось

Американська автомобільна компанія Tesla зняла з продажу свій найдешевший електромобіль - компактний седан Model 3 Standard Range…

50 хв. ago