На столицю обрушиться цунамі: корабель з вибухівкою може спалахнути в будь-який момент

Дослідники виступили із терміновим попередженням про “катастрофу Судного дня” для дна річки Темза. Тут корабель SS Richard Montgomery руйнується швидше, ніж передбачалося, і може спричинити цунамі у бік Лондона. Саме про це попереджає останній звіт.

За підрахунками фахівців, на кораблі, яке затонуло у Темзі 1944 року, близько 1,5 тонни вибухівки. Нове обстеження виявило тривожні ознаки розкладання корпусу корабля.

Про це стало відомо завдяки інформації, яку опублікувало британське видання Daily Mail.

Судно SS Richard Montgomery, фото: mixnews.lv

“Останки корабля Судного дня”, начинені 1400 тонн вибухівки часів Другої світової війни, руйнуються, погрожуючи Темзе цунамі, як показало нове обстеження судна.

Пароплав SS Richard Montgomery затонув у гирлі Темзи у серпні 1944 року, опинившись на глибині близько 15 метрів. Його щогли все ще підносяться над ватерлінією, і зараз розробляються плани їх видалення, щоб вони не впали на уламки і не спровокували вибух.

У новому звіті йдеться, що тріщина вздовж другого вантажного відсіку за рік збільшилася на 5 см завширшки і на 37 см завдовжки, а також значно прогнулася далі вниз. У ході обстеження було зазначено, що «створюється враження, ніби передня частина судна, що затонула, розколюється на дві частини», внаслідок чого палуба над нею за рік обрушилася на 20 см.

Судно SS Richard Montgomery, фото: mixnews.lv

Що ще гірше, задня частина корабля «потенційно може розламатися надвоє». У звіті йдеться, що тут ділянка палуби завдовжки шість метрів за рік обрушилася більш як на півметра. Ці дані були оприлюднені у звіті про дослідження за 2023 рік, опублікованому минулого тижня.

У своїй заяві Міністерство транспорту заявило, що його пріоритетом є «забезпечення безпеки населення та зниження будь-якого ризику, що походить від пароплава SS Richard Montgomery».

Далі в повідомленні йдеться: “Експерти провели важливі роботи з обстеження уламків, і на підставі їх висновків ми переглядаємо початкові терміни демонтажу щогли максимально безпечним способом”.

SS Richard Montgomery – американське судно, яке перевозило боєприпаси для союзників під час Другої світової війни. Під час відливу воно сіло на мілину, затонувши, перш ніж вдалося підняти весь вантаж. Є побоювання, що воно все ще має достатню вибухову силу, щоб викликати цунамі в Темзі, через що корабель прозвали «Уламками Судного дня».

Ольга Степанова

Recent Posts

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

1 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

10 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

19 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

32 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

39 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

51 хв. ago