Ескалація на Близькому Сході: Байден пригрозив Нетаньяху припиненням допомоги

Президент США Джо Байден застерігає прем’єр-міністра Ізраїля Беньяміна Нетаньяху від ескалації через зростання ризику регіональної війни. Про це з посиланням на двох американських чиновників повідомляє Axios.

Зазначається, що глава Білого дому під час “жорсткої” приватної розмови зажадав від Нетаньяху припинити ескалацію напруженості в регіоні, негайно перейти до угоди щодо заручників у Газі та припинення вогню.

“Байден і його головні помічники глибоко розчаровані наслідками вбивств Ізраїля у Бейруті та Тегерані, які відбулися менш ніж через тиждень після першого візиту Нетаньяху в Овальний кабінет за чотири роки”, – йдеться у матеріалі.

За даними видання, офіційні особи США не шкодують ані про смерть верховного військового командувача Хізбалли Фуада Шукра, який брав участь у вбивстві 241 американського морського піхотинця в Бейруті в 1983 році, ані про вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії.

“Але вони вважають, що Нетаньяху тримав Байдена в невіданні щодо його планів здійснити вбивства. … Адміністрація Байдена поставила угоду про заручників і припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС у центр усієї своєї післявоєнної стратегії на Близькому Сході. Байден особисто бере участь у зусиллях щодо досягнення угоди та вважає це ключовим елементом своєї спадщини протягом шести місяців, що залишилися на посаді”, – пише ЗМІ.

Офіційні особи США повідомили журналістам, що Байден подзвонив Нетаньяху, щоб обговорити спільну військову підготовку США та Ізраїлю до відплати з боку Ірану та Хезболли, але також дати зрозуміти, що він не задоволений напрямком, який обрав ізраїльський прем’єр-міністр минулого тижня.

“Байден поскаржився Нетаньяху, що вони щойно говорили минулого тижня в Овальному кабінеті про забезпечення угоди щодо заручників, але замість цього Нетаньяху здійснив убивство в Тегерані. … Байден також попередив Нетаньяху, що якщо ситуація знову загостриться, він не повинен розраховувати на те, що США виручять його”, – йдеться у матеріалі.

Водночас видання зазначає, що в офісі прем’єр-міністра Ізраїля заявили, що Нетаньяху “цінує американську підтримку, і як прем’єр-міністр Ізраїлю він діє виключно відповідно до потреб безпеки держави Ізраїль”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

5 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

5 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

5 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

5 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

5 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

5 години ago