Ескалація на Близькому Сході: Байден пригрозив Нетаньяху припиненням допомоги

Президент США Джо Байден застерігає прем’єр-міністра Ізраїля Беньяміна Нетаньяху від ескалації через зростання ризику регіональної війни. Про це з посиланням на двох американських чиновників повідомляє Axios.

Зазначається, що глава Білого дому під час “жорсткої” приватної розмови зажадав від Нетаньяху припинити ескалацію напруженості в регіоні, негайно перейти до угоди щодо заручників у Газі та припинення вогню.

“Байден і його головні помічники глибоко розчаровані наслідками вбивств Ізраїля у Бейруті та Тегерані, які відбулися менш ніж через тиждень після першого візиту Нетаньяху в Овальний кабінет за чотири роки”, – йдеться у матеріалі.

За даними видання, офіційні особи США не шкодують ані про смерть верховного військового командувача Хізбалли Фуада Шукра, який брав участь у вбивстві 241 американського морського піхотинця в Бейруті в 1983 році, ані про вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії.

“Але вони вважають, що Нетаньяху тримав Байдена в невіданні щодо його планів здійснити вбивства. … Адміністрація Байдена поставила угоду про заручників і припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС у центр усієї своєї післявоєнної стратегії на Близькому Сході. Байден особисто бере участь у зусиллях щодо досягнення угоди та вважає це ключовим елементом своєї спадщини протягом шести місяців, що залишилися на посаді”, – пише ЗМІ.

Офіційні особи США повідомили журналістам, що Байден подзвонив Нетаньяху, щоб обговорити спільну військову підготовку США та Ізраїлю до відплати з боку Ірану та Хезболли, але також дати зрозуміти, що він не задоволений напрямком, який обрав ізраїльський прем’єр-міністр минулого тижня.

“Байден поскаржився Нетаньяху, що вони щойно говорили минулого тижня в Овальному кабінеті про забезпечення угоди щодо заручників, але замість цього Нетаньяху здійснив убивство в Тегерані. … Байден також попередив Нетаньяху, що якщо ситуація знову загостриться, він не повинен розраховувати на те, що США виручять його”, – йдеться у матеріалі.

Водночас видання зазначає, що в офісі прем’єр-міністра Ізраїля заявили, що Нетаньяху “цінує американську підтримку, і як прем’єр-міністр Ізраїлю він діє виключно відповідно до потреб безпеки держави Ізраїль”.

Ольга Степанова

Recent Posts

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

3 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

5 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

29 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

37 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

44 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

49 хв. ago