Починається масове виселення українців із ЄС: додому відправляють за гроші

Поки українська влада вирішує питання про повернення українців додому з-за кордону, у Чехії вже розпочало впровадження такої програми, яка стимулюватиме повернення наших громадян в Україну добровільно. Про це пише OBOZ.UA.

Влада Чехії дала старт пілотній програмі, в рамках якої українцям буде оплачено квиток на автобус до України. Так, із бюджету Чехії вже направлено кошти на оплату автобусних квитків для 400 осіб та санітарний транспорт для 30 хворих. Сума, яку у Чехії виділили на цю програму, становить 5,5 мільйонів крон.

Повідомляється, що згідно з проектом від Міністерства внутрішніх справ Чехії, який діятиме з червня по листопад, українські біженці зможуть скористатися можливістю виїхати в Україну лише один раз. Влада країни вважає, що таким чином вона зможе полегшити процес добровільного повернення наших громадян, які отримали тимчасовий захист у Чехії.

Рішення про запуск програми було ухвалено урядом Чехії у середині травня. За даними міністерства внутрішніх справ Чехії, станом на квітень 2023 року в країні було майже 339 тисяч українців, які виїхали з України у зв’язку з повномасштабним вторгненням окупантів. Багато громадян України в Чехії не мають чітких планів про те, що робитимуть надалі.

Зазначається, що лише 20 тисяч українських біженців із понад 300 тисяч зможуть отримати дозвіл на довгострокове проживання в Чехії замість наданого тимчасового захисту. Це змусить натрапити на додаткові труднощі тих, хто не підпадає під ці квоти. Тому деякі з них зможуть скористатися пілотною програмою уряду Чехії та повернутися додому.

Питання про повернення українців із Чехії додому було порушено ще у серпні минулого року, коли кількість наших біженців у країні сильно зросла. Тоді влада країни була націлена на часткову компенсацію витрат на повернення українців додому.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік після пересадження серця продовжив життя свого донора та одружився з його коханою

Чоловік, який отримав нове серце в результаті трансплантації, зрештою прожив життя, до жаху схоже на…

19 хв. ago

У жовтні українцям із ТЦК масово розішлють ці повістки: що про них треба знати

В Україні існує кілька видів повісток, які громадяни призовного віку можуть отримувати під час загальної мобілізації…

26 хв. ago

“Не бачив нічого смішнішого”: у Північній Кореї зняли рекламу для туристів за участі росіян

Корейська туристична компанія Korea International Travel Company випустила малобюджетну рекламу, щоб привернути увагу іноземних відпочивальників.…

38 хв. ago

Як перевозити готівку та уникнути штрафів при виїзді з України

В Україні можна вільно перевозити через кордон готівку до 10 тисяч євро без необхідності декларування…

44 хв. ago

В Україні дозволили виписувати мешканців із квартири без їхнього відома: хто в зоні ризику

В Україні відбулися суттєві зміни у процедурі зняття громадян із реєстраційного обліку у житлових приміщеннях.…

57 хв. ago

Антарктида стрімко озеленюється: площа, вкрита мохами та рослинами, збільшилася на 1000%

Вчені більше не лякають кліматичною кризою, яка обрушиться на планету в майбутньому, а прямо заявляють…

1 годину ago