Хто такі кранчери і навіщо вони їдять землю, глину та крейду: суть нового TikTok тренду

У популярній мережі TikTok стали дедалі частіше з’являтися відео, де люди з різних куточків планети їдять крейду, глину і землю, вважаючи це корисним. УНІАН з’ясував, чому новомодні гурмани називають себе “кранчери” і в чому суть їхнього захоплення.

Хто такі кранчери і чому вони їдять усе це

Кранчери – це люди, які придумали назву своїй “субкультурі”, відштовхуючись від англійського слова “crunch” – хрускіт, тріск, скрип. Судячи з численних відео з TikTok, ці люди не проти поласувати глиною, землею або крейдою – вони стверджують, що таке харчування дуже корисне для здоров’я.

Усе почалося з відео тренерки з фертильності та гормонального здоров’я Стефані Адлер, яка показала, як її малюк їсть бруд. Адлер супроводила ролик текстом, де написала “Хочете поліпшити здоров’я кишечника вашої дитини (і своє власне)? Їжте бруд!”. І додала, що в чайній ложці органічного біодинамічного ґрунту більше мікроорганізмів, ніж у людей на землі.

Наступний ролик у TikTok був від інфлюенсерки та матері чотирьох дітей, де вона тримає перед камерою посудину з червоною субстанцією, стверджуючи, що це – червона глина, і жінка їсть її щовагітності.

Після цього хвиля популярності “корисних” глини і бруду зросла в рази – роздрібні продавці стали відкривати магазини на Etsy, Amazon і eBay, пропонуючи свої товари людям. Деякі з них навіть стверджують, що глина здатна омолоджувати шкіру, очищати й звужувати пори, збалансувати вироблення шкірного жиру, що викликає прищі та лупу.

Пояснюючи, навіщо їсти крейду, глину і бруд, кранчери посилаються на дослідження Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS), де описано, що біла глина дійсно здатна виводити токсини з організму. Також аргументом стають і слова вчених Віденського університету про те, що вживання ґрунту справді приносить користь.

Лікарі кажуть, що причина, чому хочеться їсти землю, ховається в потребах організму. Йому бракує якихось корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, через що розвивається геофагія – поїдання землі, глини та крейди. З іншого боку, бажання споживати такі, на перший погляд, неїстівні “продукти” може бути зумовлене наявністю розладів харчової поведінки, коли людина їсть те, що їжею не є.

Романчук Микола

Recent Posts

Скуповували з шаленою швидкістю: названо найпопулярніший автомобіль в Україні

У вересні найбільшою популярністю на українському ринку нових авто користувався бестселер Renault Duster, який залишив своїх конкурентів…

2 хв. ago

Позиції не утримуються: на фронті серйозний дефіцит піхоти, — боєць ЗСУ

На фронті спостерігається складна ситуація і одна з проблем полягає в тому, що для збереження позицій не…

11 хв. ago

У США республіканець “орендував” сім’ю для передвиборчої компанії у Конгрес

У США реклама із зображенням родин кандидатів вже давно стала основним елементом передвиборчої кампанії. Але…

20 хв. ago

Авіакатастрофа під час посадки: у літака лопнули одразу чотири шини

1 жовтня в аеропорту Оріо-аль-Серіо в Бергамо стався інцидент з літаком авіакомпанії Ryanair, який летів…

28 хв. ago

Путін одержимий ідеєю безсмертя: The Atlantic про намагання “фюрера” жити вічно

Російський диктатор-президент Володимир Путін одержимий ідеєю безсмертя. Гості "фюрера" перед зустріччю можуть тижнями перебувати на карантині. Про це повідомляє…

36 хв. ago

Бюджетні дірки можуть латати з кишень громадян: які податкові зміни розглядають

Данило Гетманцев, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, повідомив, що на…

46 хв. ago