Катастрофа для мільйонів: одне з найбільших міст світу скоро залишиться без води

Більш ніж 20-мільйонна агломерація Мехіко (Мексика) страждає від екстремального дефіциту води. Через аномальну посуху та спеку система водопостачання мегаполіса працює на межі можливостей. Місцеві жителі тижнями змушені економити кожну краплину, а експерти прогнозують подальше загострення ситуації.

Про це повідомляє видання CNN.

За словами місцевого жителя Алехандро Гомеса, у його будинку в районі Тлалпан води немає вже 3 місяці. Слабкий напір іноді з’являється на годину-дві, проте цього замало навіть для заповнення кількох відер.

На відміну від сусідів, у Гомеса немає великого резервуара для зберігання запасів, тому його родина мусить купувати питну воду й економити, зокрема, використовувати воду після умивання для зливу в туалеті.

Експерти пояснюють кризу низкою чинників. По-перше, роками триває посуха з аномально високими температурами та мінімумом опадів, що створює додаткове навантаження на інфраструктуру, котра й так ледь справляється зі зростанням попиту. По-друге, ситуацію ускладнює географія Мехіко — місто розташоване в гірській долині.

“До того ж доступ до води нерівномірний у районах і залежить від достатку людей”, — каже дослідниця Фабіола Соса-Родрігес.

Вона попереджає, що вже за кілька місяців столиця Мексики може зіткнутися з “нульовим днем”, коли в більшій частині міста “пересохнуть крани”.

Уже за кілька місяців столиця Мексики може зіткнутися з “нульовим днем” Фото: Raquel Cunha

“Окремі райони страждають уже зараз, а до початку сезону дощів залишилося 4 місяці”, — додає фахівець Крістіан Домінгес Сармьєнто.

Політики запевняють, що ситуація поки що не критична, проте пересічні мексиканці з цим не погоджуются. Як розповідає місцева жителька Аманда Мартінес, їй іноді доводиться купувати воду за 100 доларів за бак.

“Я не думаю, що хтось готовий до такого”, — обурюється жінка.

Політики запевняють, що ситуація поки що не критична, проте пересічні мексиканці з цим не погоджуються Фото: Henry Romero
Ольга Степанова

Recent Posts

“Вони врятують цю країну”: Залужний пояснив, чому не можна знижувати мобілізаційний вік

Україна не повинна знижувати мобілізаційний вік, якщо в цьому немає критичної потреби. В іншому випадку…

2 хв. ago

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

11 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

23 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

30 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

32 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

44 хв. ago