Новини світу

Економічні криза у Китаї: ціни на житло знижуються рекордними темпами

У Китаї загострюється криза на ринку нерухомості: ціни на житло знижуються рекордними темпами. Цієї осені курс китайської валюти впав до мінімуму за 16 років – до 7,3 юаня за долар. Ситуація, що склалася, вдарила по регіональній владі Китаю, яка заробляла гроші на здачі в оренду земель забудовникам. Тепер регіонам нема чим віддавати і власні кредити. А це викликає побоювання у здатності адміністрацій у тих чи інших провінціях виконувати свої функції через брак грошей.

Турбулентність в економіці Китаю може виявитися дуже чутливою для Росії, для якої Китай є єдиним великим ринком після того, як Захід обклав Москву санкціями за авантюру в Україні.

Як розповіли «Радіо Свобода» експерти, якщо криза в секторі нерухомості Китаю збігатиметься з проблемами в інших сферах – а в країни вже є складнощі з високим безробіттям серед молоді та стрімким старінням населення, – то Китай може не потягнути великі закупівлі товарів у Росії. Натомість йому спочатку доведеться зіткнутися зі зниженням податків і необхідністю збільшувати соціальні виплати.

За словами експертів, криза на ринку нерухомості Китаю може перейти в більш радикальну фазу на кшталт іпотечної кризи 2007 року в США, коли багато американців просто не змогли виплатити житлові кредити, і найбільші банки, включаючи відомий Lehman Brothers, збанкрутували. Після цього була світова фінансова криза 2007-2009 років. У схожій ситуації у Китаю скоротяться можливості купувати нафту, газ та інші товари у Росії у колишніх обсягах.

За першу половину 2023 року обсяг постачання російської нафти до Китаю зріс на 27% порівняно з аналогічним періодом 2022 року – до 52,6 млн тонн, а закупівлі зрідженого природного газу (ЗПГ) – на 66%, до 3,89 млн тонн. Постачання ж трубопровідного газу взагалі зросли вдвічі.

Оскільки КНР зазвичай не потрібен такий обсяг цих енергоносіїв, Росія дала знижки, які, за різними оцінками, становили від 10% до 30%. У результаті Китай, а заразом Індія та Туреччина, не тільки отримали задешево природні ресурси Росії, але ще й змогли вигідно їх перепродати. Наприклад, перероблену російську нафту, як пише Politico, потім направляють до тієї ж Європи у вигляді дизельного палива, гасу та іншого палива.

Якщо Китай накриє економічна криза, то для Росії непросто знайти заміну ще й цьому ринку. Індія вже під зав’язку набита ресурсами з Росії та у жовтні навіть скоротила імпорт російської нафти на 11% порівняно з вереснем. Крім того, оплату з Індії Москва дуже довго отримувала в рупіях, що також стало проблемою, яку зараз намагаються вирішити російські банки.

Поки що аналітики з обережністю ставляться до прогнозів щодо можливості великої китайської кризи, але країна все ж таки ослаблена. З урахуванням вищесказаного Пекін стане вибагливішим у виборі торгових партнерів.

У Сан-Франциско нещодавно пройшов саміт Азіатсько-Тихоокеанського співробітництва. І на ньому відбулася давно запланована зустріч Сі Цзіньпіна та Джо Байдена. Сі заявив, що «Китай готовий стати партнером та другом США». У свою чергу, Байден сказав, що обидва лідери «триматимуть лінії зв’язку відкритими» і що Цзіньпін «готовий підняти трубку».

Частина опитаних «Радіо Свобода» експертів чекають, що з цього моменту розпочнеться пом’якшення відносин між Китаєм та Америкою. Наприклад, країни можуть знизити мита на товари одна одну, які вони піднімали з 2018 року в рамках так званої торгової війни (вона почалася ще за Дональда Трампа).

Незважаючи на цю війну і жорсткі політичні заяви з обох сторін, товарообіг Китаю та США втричі перевищує обороти Китаю та Росії – 690 млрд доларів крутилися між Пекіном та Вашингтоном у 2022 році. А між Пекіном та Москвою – 190 млрд. І задля покращення торгівлі з Америкою та уникнення вторинних санкцій Китай може піти на обмеження поставок до Росії важливих для неї технологій, кажуть експерти.

Адже для Китаю, особливо ослабленого, відносини зі Сполученими Штатами можуть виявитися важливішими, ніж торгівля з Росією через багаторазово більшу ємність американського ринку, каже Андрій Нечаєв.

В обмін на покращення торгівлі між Заходом та Сходом країну, яка знаходиться посередині, – Росію – Китай відсуне і з цієї позиції: скоротить із нею торгівлю, зокрема високотехнологічним обладнанням. А якщо буде потрібно, без шкоди для власної економіки розпрощається і з її природними ресурсами.

haggin.az

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

16 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

24 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

31 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

37 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

43 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

53 хв. ago