Ціни на продукти харчування у світі шаленими темпами летять угору

Посухи, зливи та пожежі від Азії до Америки посилюють побоювання з приводу врожаю. У результаті ціни на основні продукти харчування летять вгору.

“Останнім часом ми спостерігаємо поєднання найгірших погодних умов, які підштовхнули ціни догори, оскільки невизначеність із пропозицією означає, що покупці готові платити більше”, – заявив голова відділу аналітики агробізнесу ANZ Group Holdings Ltd Майкл Вайтхед пише Bloomberg.

Це свідчить про зміну ситуації порівняно з початком цього року, коли ціни на продовольство стримувалися здоровою пропозицією та зниженням попиту на ключових ринках, таких як Китай. Якщо подорожчання продовжиться, то це може позначитися на цінах у супермаркетах, каже Денніс Вознесенскі, помічник директора з економіки сталого розвитку та сільського господарства Commonwealth Bank of Australia.

Ф’ючерси на пшеницю в Чикаго зросли у вересні через побоювання, що погана погода в основних країнах-експортерах може ще більше скоротити світові запаси, які досягли дев’ятирічного мінімуму. Австралійські поля зіткнулися із загрозою посухи та заморозків, а відсутність дощів у Чорноморському регіоні стримує посіви під урожай 2025 року.

Тим часом ф’ючерси на соєві боби показали найбільший місячний приріст за два роки, оскільки найбільший виробник – Бразилія – бореться з найсильнішою посухою за останні десятиліття. На полях цукрової тростини в країні спалахнули пожежі, внаслідок чого ф’ючерси на підсолоджувач цього місяця зросли приблизно на 16%.

Кава арабіка подорожчала до максимуму з 2011 року, оскільки погана погода вплинула на дерева в період цвітіння. Дешевший сорт кави робуста також постраждав від негоди, внаслідок чого ціни на нього піднялися до рівня арабіки. Посуха у В’єтнамі, що змінилася проливними дощами напередодні збору врожаю, завдала шкоди виробництву.

А в інших регіонах Південно-Східної Азії поставки пальмової олії скорочуються в міру старіння дерев, що призвело до зростання ф’ючерсів до п’ятимісячного максимуму.

Посуха на більшій частині північних і центральних районів Бразилії, ймовірно, буде і далі загрожувати врожаю, заявили аналітики JPMorgan Chase & Co. Крім того, за словами Вайтхеда, трейдери стежать за напруженістю на Близькому Сході та в Чорному морі, а також за тим, як результати майбутніх виборів у США вплинуть на відносини з Китаєм.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Підприємець з Києва «заробив» мільйони на поставці товарів для армії

За даними слідства, підприємець уклав прямий договір із військовою частиною щодо купівлі-продажу обладнання та комплектуючих…

2 хв. ago

Є приховані проблеми: механік назвав авто, які ніколи б не купив

Придбання нового авто – важливе рішення та серйозна інвестиція. Завжди є ризик обрати модель, яка в подальшому…

3 хв. ago

ТЦК не стали масово виписувати штрафи за порушення правил військового обліку

ТЦК не стали масово виписувати штрафи за порушення правил військового обліку (зокрема, за неоновлення даних)…

11 хв. ago

Королівський біограф розповів про перший день Чарльза ІІІ на посаді короля

Королівський біограф Роберт Гардман на літературному фестивалі в Генлі розповів про перші години правління короля…

18 хв. ago

FT пише, що українське суспільство “виснажено”, навіть військові на фронті хочуть переговорів

Українське суспільство "виснажено", навіть військові на фронті хочуть переговорів із Росією. Так пише видання Financial…

27 хв. ago

З листопада українці зіткнуться із шокуючим зростанням ціни на електроенергію

З 1 листопада тариф на електроенергію може різко підскочити – до 6,9 гривні за 1…

33 хв. ago