ISW: Це рішення похитне стабільність режиму Путіна

Збільшення Росією видатків на оборону на 25% - до 13,5 трлн. рублів (145 млрд доларів) може похитнути стабільність режиму російського диктатора Володимира Путіна.

Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики пояснили, що збереження високого рівня оборонних витрат у найближчі роки ускладнить для Кремля фінансування соціальних програм. Крім того, збільшення видатків на оборону також вплине на довгострокову ефективність зусиль Кремля, спрямованих на використання фінансових стимулів для підвищення народжуваності та подолання демографічної кризи в Росії.

У ISW наголошують, що вимоги народу РФ щодо збільшення соціального та зменшення оборонного фінансування в майбутньому також можуть зашкодити здатності Кремля підтримувати війну проти України та похитне внутрішню підтримку режиму.

За даними звіту, збільшення видатків на оборону не обов’язково означає збільшення військового потенціалу, оскільки значні кошти спрямовуються, зокрема, на виплату допомоги російським солдатам, ветеранам та їхнім родинам.

Аналітики наголосили, що російський бюджет продовжуватиме підтримувати соціальні програми, але постійний фокус на оборонних витратах, ймовірно, вплине на їхню ефективність та стійкість.

Напередодні агентство Reuters з посиланням на проект бюджетних документів повідомляло, що РФ збільшить витрати на оборону до 6,3% валового внутрішнього продукту (ВВП), що є найвищим рівнем з часів Холодної війни.

Таким чином, Росія витрачатиме на оборону 32% від загальних видатків бюджету на 2025 рік – це 41,5 трлн руб (приблизно 445 млрд доларів).

Лисенко Катерина

Recent Posts

У пенсіонерів списуватимуть гроші з карток: кого в Україні це може торкнутися

2025 року з банківських рахунків пенсіонерів-переселенців в Україні можуть вилучити невикористані кошти. Така пропозиція міститься…

2 хв. ago

Ціни космічні: в Умань з’їжджаються хасиди, скільки місто заробляє на них

В Умань на святкування Рош ха-Шана (іудейського Нового року) станом на ранок вівторка, 1 жовтня,…

6 хв. ago

96-річна водійка збила на смерть жінку: як її покарали

96-річну жінку засудили до умовного тюремного ув'язнення після того, як вона зізналася у заподіянні смерті…

9 хв. ago

Кейт Міддлтон розкритикували через відео про одужання: у чому причина

Кейт Міддлтон розкритикували через відео про завершення нею хіміотерапії. Про це пише In Touch. "Це стало жорстоким…

11 хв. ago

Помер російський співак В’ячеслав Добринін

Вранці, у вівторок, 1 жовтня, помер відомий російський співак та композитор В'ячеслав Добринін. Життя артиста обірвалося…

15 хв. ago

Модні джинси на осінь 2024: із чим їх носити (фото)

Осінь 2024 року обіцяє бути справжнім тріумфом деніму. Модні джинси посідають центральне місце в гардеробі…

33 хв. ago