На дні озера знайшли уламки “Святого Грааля” серед кораблів: чіпати їх не дозволяють

70-річний Стів Ліберт, мисливець за затонулими кораблями з Мічигану (США), стверджує, що знайшов уламки корабля, затонулого у 1679 році. Однак, за словами чоловіка, чиновники-бюрократи не дозволяють підняти скарб на поверхню. Про це пише видання Wall Street Journal.

Останні 43 роки Стів, офіцер військово-морської розвідки у відставці, шукав легендарне судно “Ле Гріффін” (Le Griffin), яке ще називають “Святим Граалем”, й нещодавно начебто його знайшов. Однак сенсаційне відкриття відкидають скептично налаштовані археологи та історики.

“Це не той корабель”, — каже Уейн Р. Лусарді, морський археолог Департаменту природних ресурсів штату Мічиган, схарактеризувавши цю інформацію як “фантазію”.

Ліберт, своєю чергою, запевняє, що у нього є докази. “Але вони не зважають на це. Думають, що я сумнівний персонаж”, — пояснює чоловік.

Уламки корабля Фото: Great Lakes Expeditions

Валері ван Хіс, директорка Мічиганської асоціації корабельних аварій, також не вірить у знахідку. “З 1930-х років і до сьогоднішнього дня було багато заяв про те, що “Ле Гріффін” нарешті знайдено”, — каже вона.

До речі, цей легендарний корабель назвали “Святим Граалем” для мисливців за скарбами, які досліджують глибини американських озер. Його побудував французький дослідник Рене Робер Кавельє — сеньйор де Ла Салль, щоб знайти короткий шлях до Китаю та Японії. Втім, в одному з рейсів завантажене хутром судно безслідно зникло, ймовірно потрапивши у шторм. У перерахунку не сьогоднішні гроші, вантаж, який він віз, оцінюється у 869 тис. доларів.

Ліберт звернувся до чиновників за дозволом на розкопки, але йому відмовили. “Мені 70 років і я не в найкращому стані. Не хочу чекати ще 10 років, щоб отримати новий дозвіл, навіть якби це було можливо”, — засмутився він.

Легендарний корабель назвали “Святим Граалем” для мисливців за скарбами Фото: Great Lakes Expeditions
Ольга Степанова

Recent Posts

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

2 хв. ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

10 хв. ago

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

26 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

41 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

50 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

1 годину ago