Смертельна спека: у ВООЗ приголомшили кількістю загиблих у Європі

Щороку в Європі помирають понад 175 тисяч людей через наслідки надзвичайної спеки, і найближчими роками ця кількість ще більше зростатиме.

Про це йдеться в заяві, опублікованій у четвер, 1 серпня, Європейським відділом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

У заяві йдеться, що серед 489 тисяч смертей, спричинених спекою, які щорічно фіксує ВООЗ у період 2000-2019 років, “європейський регіон становить 36% [цих жертв], що еквівалентно в середньому 176 040 смертей на рік” протягом цього періоду.

Європейський регіон ВООЗ, який тягнеться до Центральної Азії, нагрівається зі швидкістю, що приблизно вдвічі перевищує середню світову, повідомляють в організації.

“У всьому регіоні та в його 53 державах-членах люди платять високу ціну”, — наголосив регіональний директор ВООЗ Ганс Клюге.

За останні 20 років смертність від спеки зросла на 30%.

“Екстремальні температури загострюють хронічні захворювання, особливо серцево-судинні, респіраторні та цереброваскулярні захворювання, психічне здоров’я та стани, пов’язані з діабетом”, — пояснили в Європейському відділі ВООЗ.

Високі температури також є причиною “теплового стресу”, який виникає, коли людське тіло більше не в змозі підтримувати температуру між 36 і 37 градусами за Цельсієм. Станом на зараз це є основною причиною смертності, пов’язаної з кліматом, у цьому регіоні. 

За даними ВООЗ, кількість постраждалих від спеки “дуже стрімко зросте” найближчими роками через зміну клімату, відповідальну за посилення хвиль спеки в Європі в останні десятиліття.

“Три найспекотніші роки, коли-небудь зареєстровані в європейському регіоні ВООЗ, припали на період після 2020 року, а найтепліші 10 років були зареєстровані після 2007 року”, — наголосив Клюге.

Ольга Степанова

Recent Posts

Намагаються послабити Буданова: Умєров звільнив двох заступників начальника ГУР

Міністр оборони Рустем Умєров звільнив двох заступників голови ГУР Кирила Буданова без його відома. Про це повідомляє "Бабель" із…

3 хв. ago

“Їх не потрібно шукати”: адвокатка розповіла, хто перший отримає повістки поштою

З 17 липня в Україні почали надсилати поштою повістки, направлені ТЦК на сервери "Укрпошти". Вони були…

11 хв. ago

“Задумався про реінкарнацію”: ЗМІ розкрили нюанси візиту Путіна до монгольських шаманів

Під час нещодавніх відвідин Монголії російський лідер Володимир Путін відвідував "шаманів", бо замислився над своєю реінкарнацією та…

18 хв. ago

Розкрито ланцюжки виробництва і поставок іранських “Шахедів” для ЗС РФ (інфографіка)

Україна запровадила санкції проти 40 юридичних та 6 фізичних осіб, у відповідь на передачу Іраном…

27 хв. ago

В яких органах влади найбільше зростуть зарплати (список)

Найбільше зросте фонд оплати праці у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та в Бюро економічної безпеки Проєктом…

36 хв. ago

Перевірки пройдуть усі: за що газова служба може оштрафувати на 100 тис. грн

В Україні тривають перевірки газового обладнання. Фахівці газових служб також перевіряють лічильники. Такі інспекції можуть призвести…

44 хв. ago