Полякам загрожує бідність? Статистика продемонструвала невтішний тренд

За даними Головного статистичного управління Польщі (GUS), у 2023 році рекордно високий відсоток поляків жив у стані бідності, і це не зважаючи, що працювати доводилось суттєво більше. Як пише видання Gazeta, цей показник виявився найнегативнішим за весь період після непростого 2014-го року.

Рівень бідності у Польщі в 2023 році був найвищим за дев’ять років, вважають фахівці Головного статистичного управління Польщі. «Рівень крайньої бідності в Польщі у 2023 році становив 6,6%. Рівень відносної бідності становив приблизно 12,2%, що означає зростання на 0,5% порівняно із роком раніше», – йдеться у публікації

За даними Strefa Biznesu, 8147,38 злотих брутто (81,4 тис грн – «Главком») – такою була середня зарплата в національній економіці в першому кварталі 2024 року. Про це повідомило Головне статистичне управління. Це означає, що реальна заробітна плата зросла на 14,4% порівняно з минулим роком.

При цьому за останній час збільшилась у Польщі тривалість праці. «У 2023 році середній поляк у віці 15 років і старше працював на 11 хвилин довше, ніж у 2013 році. Вони також витрачали на 14 хвилин більше роботи по дому, включно з доглядом за домочадцями, і витрачали менше часу на відпочинок», – йдеться у статистичному звіті.

Середній час, витрачений на роботу по дому, включаючи догляд за домом (15%), був більшим, ніж час, витрачений на професійну роботу (12,8%). Під час відпочинку найбільше часу (10,1%) приділяли перегляду ЗМІ, далі йшлось світське життя, та участь у розвагах та культурі (4,4%).

Як пише Gazeta, у 2024 році проблеми лише посиляться, оскільки 1 липня у Польщі збільшилися рахунки за газ та електрику. У країні зростають ціни на квартири – на первинному та вторинному ринках. Цю інформацію підтвердили як фахівці зі статистики у Польщі, так і Національний банк країни.

За підсумками червня 2024 року, інфляція у Польщі становила 2,6%, але на липень експерти прогнозують уже 4%. «Адже з 1 липня в середньому приблизно на 20% рахунки за електроенергію та газ ростуть. З 1 липня також зросте мінімальна заробітна плата – на 58 злотих брутто, до 4300 злотих (43 тис грн, – «Главком»)», – пояснюють журналісти польського видання. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації

Під час воєнного стану в Україні діє загальна мобілізація, однак законодавством визначено, що деякі категорії…

4 хв. ago

Рада не пощадила українців: нардепи підтримали історичне підвищення податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради підтримав до другого читання законопроєкт…

11 хв. ago

Після виходу з Вугледара 72-й ОМБр наказали знову займати позиції на фронті замість відновлення

Бійцям знекровленої 72-ї окремої механізованої бригади після виходу з Вугледара віддали наказ без відпочинку знову займати позиції. Про…

20 хв. ago

Розкрито зухвалу вимогу принца Луї до Кейт Міддлтон

Принц Луї, наймолодша дитина принца Вільяма та Кейт Міддлтон, має справжній характер. Шестирічного хлопчика часто…

28 хв. ago

Друзі Путіна захопили землю в Криму: будуватимуть стоянку для яхт російських багатіїв

Мільярдери з найближчого оточення президента Росії Аркадій та Борис Ротенберги за останні півтора роки заволоділи…

37 хв. ago

У Київводоканалі не хочуть пити власну воду: підприємство замовляє особливу, у пляшках

ПрАТ "АК "Київводоканал" замовляє питну воду в пляшках. Один цей факт ставить крапку в дискусії про…

45 хв. ago