Німці втрачають відчуття безпеки у власній країні: результати дослідження

Станом на сьогодні 61% громадян Німеччини відчувають себе в безпеці у власній країні, хоча у 2021 році їх було набагато більше – 82%. 

Про це повідомила голова Інституту вивчення громадської думки Рената Кехер у своїй «Доповіді у сфері безпеки», пише DW.

«Почуття безпеки у населення Німеччини сьогодні явно руйнується», – констатувала вона. Дослідження на цю тему проводиться в Німеччині понад 10 років, але цього разу, на думку авторів, його результати виявилися особливо цікавими.

Якщо у 2019 році частка опитаних, які відчували себе в Німеччині в безпеці, становила 73%, а 2021 року, «коли всі сиділи по домівках через пандемію», була 82%, то сьогодні таку думку висловив лише 61% респондентів. Кехер пояснила, що це пов’язано не тільки зі значним зростанням рівня злочинності за останні два роки, а й з конфліктами між різними ідеологічними групами.

У списку потенційних загроз для внутрішньої безпеки Німеччини першу сходинку посідають ісламістські угруповання – вони викликають тривогу у 86% респондентів. Далі йдуть злочинні арабські сімейні клани (81%) та праві екстремісти (76%). Окремо Кехер зупинилася на припливі в країну біженців: «Це найважливіша тема для населення, оскільки у нього немає впевненості, що ця проблема буде вирішена і ситуація буде під контролем».

Згідно з результатами дослідження, дві третини населення Німеччини (65% загалом по країні, 62% на заході і 79% на сході) не схвалюють діючу політику уряду щодо біженців. Наразі близько половини населення країни побоюється, що через біженців рівень злочинності зросте. Близько третини респондентів заявили, що стали почуватися менш безпечно у своєму місці проживання (особливо помітно серед жителів східних федеральних земель і людей із нижчими доходами).

Але у переліку проблем, що бентежать німців у сфері безпеки, біженці посідають лише четверте місце, після зростання цін (76%), війни в Україні (73%) і того, що ситуація в ЄС стає менш передбачуваною (64%). При цьому війна в Україні займає першу сходинку в списку світових конфліктів, що викликають у німців побоювання (85%).

РФ очолює список країн, які загрожують миру – таку думку висловили 75% респондентів. Що стосується війни в Україні, то лише 10% респондентів вважають, що Україна зможе перемогти, а близько третини німців висловили думку, що підтримку Києва треба скоротити.

Ольга Степанова

Recent Posts

Випадає волосся та нудить: як хвора Кейт Міддлтон переносить хіміотерапію

Стало відомо, як наразі почувається онкохвора Кейт Міддлтон. Про це пише Marca. Після того, як принцеса Уельська почала…

56 секунд ago

“Поліція постійно привозить ухилянтів, яких оформлюють без черги”: журналіст розповів про похід до ТЦК

Журналіст Богдан Буткевич провів близько 9 годин у черзі, спостерігаючи, як поліція без черги оформлює ухилянтів,…

12 хв. ago

В Україні 22 травня запровадять графіки погодинних відключень світла

В Україні завтра, 22 травня, графіки погодинних відключень світла будуть діяти для промислових та побутових споживачів по…

20 хв. ago

Бронювання за гроші: Гетманцев розповів, які підприємства отримають право

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №11084 про «клуб білого бізнесу», який стосується податкових перевірок.…

31 хв. ago

У Кадирова погрожують захопити три українські міста

Командир чеченського спецназу "Ахмат" генерал-майор Апти Алаудінов погрожує захопити три українські міста – Миколаїв, Одесу…

42 хв. ago

“Обіймалися та були на ти”: новий міністр оборони РФ причетний до Пригожина та ПВК “Вагнер”

Новий міністр оборони РФ Андрій Бєлоусом дружив із нині покійним власником приватної військової компанії (ПВК)…

52 хв. ago