Катастрофа з F-16: в NYT пишуть, що це міг бути “дружній вогонь” з Patriot

Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади командувача Повітряних сил Миколу Олещука менш ніж за тиждень після катастрофи винищувача F-16. Як пише The New York Times з посиланням на західного чиновника, який був проінформований про попереднє розслідування катастрофи, є “ознаки”, що літак було збито дружнім вогнем із ракетної батареї Patriot, але також могла б бути механічна несправність і помилка пілота.

Зеленський не назвав конкретної причини звільнення, яке було відбулося через день після того, як Повітряні сили оголосили про втрату F-16 публічно, але сказав, що необхідно “посилити військове лідерство”.

Літак розбився в понеділок під час захисту від інтенсивної повітряної атаки російських військ. Можливість інцидентів дружнього вогню особливо загострюється під час масованих атак ракетами та безпілотниками, кажуть військові експерти.

“Важко відстежувати, хто є своїм, а хто – чужим, особливо коли ракети летять навколо. Дружній вогонь – це величезна проблема”, – сказав виданню Марк Канчіан, старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень, мозкового центру у Вашингтоні.

Під час катастрофи загинув пілот літака підполковник Олексій Месь. Він був одним із кількох українців, які пройшли прискорену програму підготовки перед тим, як піти в бій, що, за словами експертів, є елементом додаткового ризику.

США та Україна вже співпрацюють у розслідуванні цього питання, а міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони України Рустем Умєров провели зустріч у Вашингтоні.

Військові експерти заявили, що, хоча втрата літака є невдачею, немає нічого незвичайного в тому, що винищувачі розбиваються навіть під час тренувальних місій мирного часу, і що вплив на загальні військові зусилля України, ймовірно, буде невеликим.

“Польоти на літаках – це дуже ризикована діяльність”, – додав Бен Баррі, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень, науково-дослідного інституту в Лондоні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

2 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

3 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

6 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

7 хв. ago

Казкове альпійське місто назвали найбільш трендовим зимовим напрямком Європи цього року

Австрійське місто Зальцбург, розташоване в оточенні Альпійських гір, визнали найбільш трендовим напрямком для відвідування в зимовий…

9 хв. ago

Українці на межі: розкрито страшну статистику психічних розладів серед громадян

З початку повномасштабної війни психологічний стан українців досяг критичної точки. За словами Сергія Калінчука, керівника…

11 хв. ago