Катастрофа з F-16: в NYT пишуть, що це міг бути “дружній вогонь” з Patriot

Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади командувача Повітряних сил Миколу Олещука менш ніж за тиждень після катастрофи винищувача F-16. Як пише The New York Times з посиланням на західного чиновника, який був проінформований про попереднє розслідування катастрофи, є “ознаки”, що літак було збито дружнім вогнем із ракетної батареї Patriot, але також могла б бути механічна несправність і помилка пілота.

Зеленський не назвав конкретної причини звільнення, яке було відбулося через день після того, як Повітряні сили оголосили про втрату F-16 публічно, але сказав, що необхідно “посилити військове лідерство”.

Літак розбився в понеділок під час захисту від інтенсивної повітряної атаки російських військ. Можливість інцидентів дружнього вогню особливо загострюється під час масованих атак ракетами та безпілотниками, кажуть військові експерти.

“Важко відстежувати, хто є своїм, а хто – чужим, особливо коли ракети летять навколо. Дружній вогонь – це величезна проблема”, – сказав виданню Марк Канчіан, старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень, мозкового центру у Вашингтоні.

Під час катастрофи загинув пілот літака підполковник Олексій Месь. Він був одним із кількох українців, які пройшли прискорену програму підготовки перед тим, як піти в бій, що, за словами експертів, є елементом додаткового ризику.

США та Україна вже співпрацюють у розслідуванні цього питання, а міністр оборони США Ллойд Остін і міністр оборони України Рустем Умєров провели зустріч у Вашингтоні.

Військові експерти заявили, що, хоча втрата літака є невдачею, немає нічого незвичайного в тому, що винищувачі розбиваються навіть під час тренувальних місій мирного часу, і що вплив на загальні військові зусилля України, ймовірно, буде невеликим.

“Польоти на літаках – це дуже ризикована діяльність”, – додав Бен Баррі, старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень, науково-дослідного інституту в Лондоні.

Ольга Степанова

Recent Posts

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

29 секунд ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

24 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

33 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

40 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

45 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

52 хв. ago