ЗС РФ атакували колоною БМП під Курськом і застрягли у власних укріпленнях

Підрозділи ЗС РФ намагались атакувати українські позиції біля села Плехово в Курській області. Атака захлинулась, оскільки росіяни не змогли здолати фортифікаційні споруди, які самі ж набудували. Про деталі боїв під Курськом розповіли на порталі Forbes.

На порталі звернули увагу на відео, яке увечері 29 вересня опублікував у Telegram воєнний журналіст та головний редактор “Цензор.нет” Юрій Бутусов. У дописі вказано, що бійці 129 бригади Тероборони відбили атаку десятка бронемашин ЗС РФ. Завдяки роботі артилерії та FPV-дронів бійці підривали російські БМП і танки, ліквідували особовий склад противника. Серед іншого, знищили БМП “Михей” з протимінним тралом та антидроновим захистом, пояснив журналіст. Тим часом Forbes наголосило, що росіяни зазнали невдачі, оскільки наштовхнулись на власні протитанкові рови та фортифікації, які українці ефективно застосували проти колишніх власників.

На відео Бутусова бачимо колону російських бронемашин, які почали атакувати, прямуючи навпростець через поле. Крім того, військові ЗС РФ спробували штурмувати українські позиції, петляючи між бетонними пірамідами, які перешкоджали руху БМП.

Прорив в Курській області – атака БМП РФ під ПлеховоФото: Юрій Бутусов / Telegram
Прорив в Курській області – атака солдатів РФ під ПлеховоФото: Юрій Бутусов / Telegram

Серія наступних кадрів показує, як артилерія ЗСУ відпрацювала по бронемашинах ЗС РФ: кілька БМП підірвались, не доїхавши до українських позицій. При цьому БМП “Михей” не змогла здолати протитанковий рів, який колись вирили росіяни для захисту про потенційного прориву українців. У якийсь момент по ній вдарили FPV-дрони і вона загорілась.

Прорив в Курській області – БМП “Михей” ЗС РФ під ПлеховоФото: Юрій Бутусов / Telegram

Автори статті Forbes зауважили, що ЗСУ відбили атаку ЗС РФ, застосовуючи ворожі фортифікаційні споруди. На супутникових фото OSINT-аналітик з ніком IMI(M) вказав, що росіяни налаштували ефективну кругову оборону (на 360 градусів), вирили протитанкові рови, встановили ряди пірамід. Коли місцевість зайняли українці, вони скористались готовими фортифікаціями. Ситуація стала “іронічною”, оскільки ЗС РФ не можуть прорватись через власні захисні споруди, підсумували журналісти. Завдяки цьому контратака під Плеховим, яка відбулась два тижні тому (орієнтовно, 15 вересня), завершилась невдало і росіяни відкотились назад, втративши техніку та живу силу.

“Протитанкові пастки та кругові піхотні рови стали надбанням України. Заслуга російських інженерів, які побудували оборону біля Плехова, за те, що ця оборона спрацювала, як було заявлено. Те, що їхні товариші побудували ефективні протитанкові пастки, безсумнівно, втішає російські війська, які зрештою потрапили в пастку”, — підсумували на порталі Forbes.

Прорив в Курській області – фортифікації ворога під ПлеховоФото: X (Twitter)
Прорив в Курській області – атака ЗС РФ під ПлеховоФото: DeepState

Прорив в Курській області станом на 30 вересня

Зазначимо, 27 вересня Інститут вивчення війни (ISW) описав поточну ситуацію в Курській області. Президент РФ Володимир Путін доручив спецпідрозділам ФСБ провести “контртерористичну операцію”, щоб витіснити Сили оборони. Однак ФСБ майже два місяці не може впоратись з проривом. Станом на кінець вересня Україна все ще контролює 1 300 кв. км російської території, відбиваючи атаки РФ на обох флангах навколо Суджі, підсумували аналітики.

Нагадуємо, аналітики ISW повідомили про просування ЗСУ у новій точці пориву в Курській області біля села Веселе. Тим часом засновник некомерційної організації Anomaly Девід Пластер проаналізував атаку Сил оборони вглиб російської території.

Романчук Микола

Recent Posts

Знайшов нове покликання: мільйонер вийшов на пенсію і став шофером (фото)

76-річний переможець лотереї Пітер Конгдон з міста Труро (Англія), який виграв у 2015 році 13,5…

4 хв. ago

Пєсков сказав, чи спричинить «навала» українських дронів ядерну відповідь РФ

Міноборони країни-агресора РФ повідомляло, що протягом минулих вихідних над регіонами Росії сили протиповітряної оборони нібито…

12 хв. ago

Накопичували до опалювального сезону: РФ могла підготуватися до масштабних ударів по Україні

Російські окупанти не припиняють атакувати мирні міста України за допомогою різного озброєння. Йдеться, зокрема, і про дрони-камікадзе…

15 хв. ago

Побив поліціянтку підтяжками для штанів: українець “відзначився” у жіночий вбиральні в Німеччині

У Німеччині на вокзалі Дортмунда "відзначився" 49-річний українець. Він пробрався у жіночий туалет, а коли…

20 хв. ago

Пенсіонерам “заморозять” виплати: у жовтні терміново треба звернутись до ПФУ

Деяким пенсіонерам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО) необхідно звернути увагу на важливу процедуру (верифікацію особи),…

22 хв. ago

У ТЦК на Одещині повістки українцям роздавав агент ФСБ Росії: подробиці

Працівники ДБР у співпраці з СБУ затримали та повідомили підозру колишньому співробітнику колонії, який працював на загарбників…

40 хв. ago