Авіакатастрофа F-16: генерал розповів про останній бій пілота Олексія Меся

Пілот винищувача F-16 Олексій Месь брав участь у відбитті масованої ракетно-дронової атаки ЗС РФ, ледь завершивши навчальний курс. Під час обстрілу військовий працював в умовах, коли діяли засоби ураження України і зброя ЗС РФ. Про те, що потрібно робити для з’ясування усіх обставин втрати літака та загибелі пілота, ексзаступник начальника Генштабу, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у ефірі телеканалу “Київ 24”.

Романенко зауважив, що під час обстрілу 26 серпня росіяни запустили по українцях сотні ракет і “шахедів”, і щоб їх збити, Сили оборони застосували максимум заходів. Зокрема, діяли і зенітно-ракетні комплекси, і мобільні вогневі групи, і авіація, і підрозділи радіоелектронної боротьби. У такому повітряному бою взяв участь пілот, який мав навички, щойно отримані у західному навчальному центрі. Він виконував завдання “в досить складних умовах, найважчих за час початку війни”, сказав генерал. З огляду на це, могли скластись різні причини, які призвели до загибелі пілота і втрати літака. Згідно з його оцінками, на з’ясування усіх обставин знадобиться близько тижня.

“Помилки чиїсь, якщо вони були, чи пілота, чи обслуги, яка діяла з землі, чи управлінської структури, це питання. Але однозначно я хочу сказати зі свого досвіду, що умови були досить важкі і складні, і тому можливо було всяке”, — пояснив Романенко.

Після того, як з’ясують причини катастрофи, виникне наступне питання — коли та як буде подаватись інформація громадськості, сказав ексзаступник начальник Генштабу. Також він наголосив, що має попрацювати спеціальна комісія, яке об’єктивно розбереться в усіх обставинах. У неї мають увійти представники Повітряних сил, Збройних сил, ставки головнокомандувача, — “професійні люди, які на місці вивчали б ситуацію, і, підкреслюю, незаангажовано, і доповідали”.

“[У бою — ред.] поєднуються бойові причини — це і протидія ворога, який застосовує свою зброю, і ми застосовуємо свою. Тому це, безумовно, і протидія, і повітряний бій, і в цих умовах трапилось щось, а що саме трапилось, це треба об’єктивно з’ясувати”, — підсумував офіцер.

Ольга Степанова

Recent Posts

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

8 хв. ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

22 хв. ago

Стало відомо, яка буде ціна офіційних iPhone 16 в Україні

27 вересня в Україні розпочнуться офіційні продажі нової лінійки смартфонів iPhone 16, яка включає чотири…

33 хв. ago

Окупанти направили «Шахед» у бік Хмельницької АЕС

Росія продовжує ядерний шантаж, направляючи ракети та дрони в бік українських АЕС. У ніч на…

44 хв. ago

Демократи закликають Гарріс збільшити свою присутність у ЗМІ — The Hill

Люди, близькі до кампанії Гарріс, стверджують, що вони застосовують багатогранний підхід до завоювання голосів виборців,…

54 хв. ago

Загальна мобілізація: відстрочку тепер можна оформити дистанційно

Якщо необхідно відтермінувати мобілізацію, необхідно подати певні документи. Нещодавно Верховна Рада вирішила продовжити воєнний стан…

1 годину ago