Авіакатастрофа F-16: генерал розповів про останній бій пілота Олексія Меся

Пілот винищувача F-16 Олексій Месь брав участь у відбитті масованої ракетно-дронової атаки ЗС РФ, ледь завершивши навчальний курс. Під час обстрілу військовий працював в умовах, коли діяли засоби ураження України і зброя ЗС РФ. Про те, що потрібно робити для з’ясування усіх обставин втрати літака та загибелі пілота, ексзаступник начальника Генштабу, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів у ефірі телеканалу “Київ 24”.

Романенко зауважив, що під час обстрілу 26 серпня росіяни запустили по українцях сотні ракет і “шахедів”, і щоб їх збити, Сили оборони застосували максимум заходів. Зокрема, діяли і зенітно-ракетні комплекси, і мобільні вогневі групи, і авіація, і підрозділи радіоелектронної боротьби. У такому повітряному бою взяв участь пілот, який мав навички, щойно отримані у західному навчальному центрі. Він виконував завдання “в досить складних умовах, найважчих за час початку війни”, сказав генерал. З огляду на це, могли скластись різні причини, які призвели до загибелі пілота і втрати літака. Згідно з його оцінками, на з’ясування усіх обставин знадобиться близько тижня.

“Помилки чиїсь, якщо вони були, чи пілота, чи обслуги, яка діяла з землі, чи управлінської структури, це питання. Але однозначно я хочу сказати зі свого досвіду, що умови були досить важкі і складні, і тому можливо було всяке”, — пояснив Романенко.

Після того, як з’ясують причини катастрофи, виникне наступне питання — коли та як буде подаватись інформація громадськості, сказав ексзаступник начальник Генштабу. Також він наголосив, що має попрацювати спеціальна комісія, яке об’єктивно розбереться в усіх обставинах. У неї мають увійти представники Повітряних сил, Збройних сил, ставки головнокомандувача, — “професійні люди, які на місці вивчали б ситуацію, і, підкреслюю, незаангажовано, і доповідали”.

“[У бою — ред.] поєднуються бойові причини — це і протидія ворога, який застосовує свою зброю, і ми застосовуємо свою. Тому це, безумовно, і протидія, і повітряний бій, і в цих умовах трапилось щось, а що саме трапилось, це треба об’єктивно з’ясувати”, — підсумував офіцер.

Ольга Степанова

Recent Posts

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

3 хв. ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

4 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

7 хв. ago

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

37 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

39 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

1 годину ago