США оснастять F-16 для України сучасним озброєнням, – WSJ

США оснастять поставлені Україні винищувачі F-16 сучасним озброєнням, включно з ракетами класу “повітря-повітря”, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на високопоставленого представника США.

Зазначається, що цього літа Данія і Нідерланди готуються відправити в Україну перші F-16 американського виробництва, а пізніше прибудуть літаки з Бельгії та Норвегії. Але досі залишається нез’ясованим джерело критичного озброєння для літаків.

“Хоча Пентагон має обмежені запаси і виробничі можливості, він постачатиме F-16 боєприпасами класу “повітря-земля”, комплектами точного наведення для бомб і сучасними ракетами класу “повітря-повітря” в достатніх кількостях для задоволення нагальних потреб України”, – пише видання, посилаючись на інформацію від джерела.

Як заявляв генерал-майор Рольф Фолланд, командувач Королівських ВПС Норвегії, літак сам по собі марний без озброєння.

Повідомляється, що озброєння для F-16 від США, включає ракети класу “повітря-земля” AGM-88 HARM; версії збільшеної дальності комплектів Joint Direct Attack Munition, які перетворюють некеровані бомби на інтелектуальну зброю; і так звані бомби малого діаметра. Крім того, США відправлять для літаків вдосконалені ракети “повітря-повітря” середньої дальності, відомі як AMRAAM, і ракети “повітря-повітря” малої дальності AIM-9X.

За словами американського чиновника, в Європі багато країн не хотіли відправляти до Києва великі кількості своїх обмежених запасів боєприпасів повітряного базування. І тоді західні союзники придумали рішення, яке Пентагон назвав “поштовховим стартом”: європейські країни можуть об’єднати свої фінанси для купівлі у США відповідної зброї для відправки в Україну.

Ольга Степанова

Recent Posts

Знахідка на данському пляжі приголомшила прибиральників: що викинуло на берег у рибальському селі

Прибиральники пляжу на острові Борнхольм (Данія) спершу вирішили, що знайшли гігантського морського змія. Але це…

1 хв. ago

“Не по-чоловічому”: Кадиров поскаржився, що Маск дистанційно відключив його Cybertruck

Лідер Чечні Рамзан Кадиров заявив, що американський бізнесмен і засновник компанії Tesla відключив подарований йому електромобіль-пікап Cybertruck.…

2 хв. ago

Як мобілізовані “з вулиці” насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Є проблема, яку нечасто обговорюють відкрито, але вона існує: багато мобілізованих чоловіків в українській армії…

10 хв. ago

“Це реально злочин”: комбат “Вовків да Вінчі” розкритикував українські фортифікації

Командир батальйону "Вовки Да Вінчі" Сергій Філімонов на позивний "Філя" розкритикував українські фортифікації на передовій. Окрім природного…

12 хв. ago

Засолена рибка: найніжніший простий рецепт

Самостійно засолена риба завжди вийде смачнішою, ніж купована. Крім того, що в кожної господині є…

13 хв. ago

Китайська гребля “Три ущелини” виявилася настільки великою, що змінює обертання Землі

Китайська гребля "Три ущелини" – найбільша у світі гідроелектростанція – є справжнім гігантом інфраструктурного проекту.…

15 хв. ago