Скандал зі звільненням комбрига 80-ки: заяви бійців та “наїзд” Безуглої на Сирського

Командири батальйонів і дивізіонів 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади ДШВ закликали президента Володимира Зеленського не звільняти з посади комбрига Еміля Ішкулова. У Командуванні ДШВ переконують, що Ішкулова насправді хочуть призначити на вищу посаду. Однак нардепка Мар’яна Безугла стверджує, що таким чином там намагаються “зам’яти інцидент”, і звинуватила у причетності до цього головкома Олександра Сирського.

Усе що відомо про скандал зі звільненням комбрига 80-ї бригади – читайте далі.

Бійці 80-ї бригади стали на захист командира Ішкулова

Напередодні волонтер і громадський активіст Сергій Стерненко поширив відеозвернення командирів батальйонів і дивізіонів 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади ДШВ до президента Володимира Зеленського із проханням не знімати з посади комбрига Еміля Ішкулова. За інформацією видання “Українська правда”, причина звільнення нібито полягає в тому, що Ішкулов відмовився виконувати завдання, яке було неспівмірне з силами бригади.

“Нашу бригаду очолює професійний військовий, офіцер-десантник, полковник Ішкулов Еміль Шамільович, який пройшов усі командирські ланки – від командира розвідувального взводу до бойової бригади. Він знає, що таке вести людей за собою, в тому числі і в тил ворога. Знає, що таке ворожий полон, він нагороджений численними державними та відомчими нагородами, серед яких Народний Герой та орден Богдана Хмельницького трьох ступенів”, – йдеться у зверненні бійців.

Вони наголосили, що Ішкулов детально планує всі операції, адже для нього на першому місці – життя підлеглих. Бійці назвали його “професійним військовим, який розуміє сучасне поле бою та адекватно реагує на виклики російсько-української війни”.

“Ми не розуміємо, чому командири, які користуються беззаперечним авторитетом серед особового складу, які мають звитяжний бойовий шлях та досвід великої війни – неугодні для вищого керівництва ЗСУ, адже не бояться озвучувати проблемні питання та доповідати реальний стан справ, не займаються замилюванням очей та не кладуть бездумно людей на шляху до чергових погонів та орденів”, – обурилися у 80-й бригаді.

Командири батальйонів та дивізіонів виголосили вимогу залишити на посаді полковника Ішкулова.

Командири батальйонів і дивізіонів 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади ДШВ / Скриншот з відеозвернення

На інцидент відреагував український військовий журналіст Юрій Бутусов. Він висловив подив з приводу того, що знімають командира одного з найбоєздатніших зʼєднань ЗСУ. Журналіст заявив про існування багатьох прикладів, коли звільнення командира бригади призводить просто до дезорганізації зʼєднання.

“У нас значна кількість командирів, через яких бригади мають низьку боєздатність, несуть втрати, не втримуються рубежі, але їх тримають на посадах, тож навіщо замість заміни слабких комбригів замінюються сильні?”, – зазначив Бутусов.

Що про звільнення Ішкулова кажуть у Командуванні ДШВ

У Командуванні Десантно-штурмових військ ЗСУ заявили, що інформація про кадрове рішення щодо Ішкулова супроводжується “некоректним тлумаченням та містить низку неточностей”. Там узялися стверджувати, що командира 80-бригади вирішили призначити на вищу посаду, а також повідомили, що знайдено вже заміну Ішкулову.

У своїй заяві Командування ДШВ нагадало, що на початку війни Росії проти України 2014 року Ішкулов командував розвідувальним взводом 25-ї окремої повітрянодесантної Січелавської бригади, і пройшов шлях до командира парашутно-десантного батальйону. У подальшому командував окремим підрозділом 81-ї окремої аеромобільної Слобожанської бригади на південному напрямку, а згодом – тривалий час Галицькою бригадою ДШВ на Бахмутському напрямку.

“Відповідно, враховуючи безцінний бойовий та командирський досвід цього офіцера, рішенням військового керівництва, полковника Ішкулова буде призначено на вищу посаду“, – заявили в командуванні.

Там додали, що таке рішення дозволить застосувати знання, навички та лідерські якості Ішкулова, здобуті під час планування та організації ведення бойових дій, вже у масштабі ДШВ ЗСУ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Генерал США Ходжес розповів, хто скине Путіна з престолу

Олігархи, які знаходяться у найближчому оточенні президента РФ Володимира Путіна, можуть почати протидіяти йому та…

6 хв. ago

Якщо в бригаді безлад, то в них і грошей немає: боєць з 3-ї ОШБр про скарги на недоплати

Ветеран російсько-української війни Роман з Третьої штурмової бригади прокоментував проблему зі скаргами від деяких бійців на недоплати…

13 хв. ago

Просив мобілізувати до ЗСУ: в Тернополі п’яний чоловік “штурмував” ТЦК

У Тернополі нетверезий чоловік, який має відстрочку від служби, намагався "штурмувати" територіальний центр комплектування (ТЦК) та вимагав,…

25 хв. ago

У Китаї виявили новий вірус, який вражає мозок

Вчені виявили в Китаї новий вірус, що передається кліщами, який може заражати людей. У деяких випадках він…

34 хв. ago

“Повинні рости у ненависті”: український політик закликав заборонити дітям виїзд із країни

Виїзд за кордон українських дітей треба заборонити. Вони не повинні чути польську чи німецьку мови,…

54 хв. ago

Україна посіла сьоме місце в медальному заліку Паралімпіади-2024

У неділю, 8 вересня, збірна України завершила виступи на Паралімпійських іграх-2024 в Парижі. За 11 змагальних днів у столиці Франції наші паралімпійці завоювали 82 медалі: 22 золоті, 28 срібних та…

1 годину ago