Путін планує вивести частину військ з Харківщини: в ISW пояснили причину

Російські бойовики з групи "Вагнера" у Малі зазнали нещодавно колосальних втрат і тепер Кремль потребуватиме масштабної заміни солдатів у Африці військовослужбовцями Африканського корпусу Міноборони РФ. Частина цього корпусу нещодавно була перекинута у Харківську область, щоб підтримати наступ ворога.

Як повідомляють в Інституті вивчення війни, кілька критично налаштованих російських мілблогерів стверджують, що Міноборони зловтішаються через втрати бойовиків. Є ймовірність, що військове керівництво використає це для припинення розгортання “вагнерівців” в Сахелі з повною їхньою заміною на Африканський корпус МО.

У своїх заявах блогери цитували неназване джерело в адміністрації Путіна, яке підтвердило подібні зміни. Більш того, військових на зміну бойовикам відправлять у всю “Сахельську трійцю” (Малі, Буркіна-Фасо та Нігер).

За оцінкою аналітиків, Африканському корпусу, ймовірно, не вистачає поточних можливостей, щоб належним чином замінити Групу Вагнера, зокрема в Малі. Причина може бути в тому, що частину корпусу перекинули у Харківську область, а тому їх можуть вивести з України.

“Масштабна заміна “Вагнера” після таких втрат, як ті, що були завдані під час нещодавньої засідки, ймовірно, призведе до передислокації деяких бійців Африканського корпусу в Малі подалі від лінії фронту в Україні, і російське військове командування, ймовірно, не розглядає повну заміну “Вагнера” в Малі чи деінде в Сахелі як пріоритетне завдання на даний момент”, – вказується у звіті ISW.

Розгром “вагнерівців” у Малі

Нещодавно ЗМІ повідомили, що в африканській республіці Малі повстанці-туареги розгромили десятки солдатів хунти та найманців російської приватної військової компанії “Вагнер”. Серед убитих був і автор пропагандистського каналу GreyZone, який брав участь війні проти України. 

Згодом повстанці запропонували передати захоплених у полон найманців Україні. У ГУР заявили, що інформація про таку можливість відстежується і перевіряється. За словами речника відомства Андрія Юсова, цей провал РФ в Малі буде мати для неї негативні наслідки.

29 липня журналісти оприлюднили фотографію, на якій туареги-повстанці стоять з українським прапором після розгрому найманців ПВК “Вагнер” у Малі.

“Ця фотографія, мабуть, вказує на підтримку туарегами України, яка переслідує найманців Вагнера на всьому африканському континенті”, – написало видання Kyiv Post, посилаючись на джерела в секторі оборони і безпеки України.

Лисенко Катерина

Recent Posts

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

11 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

22 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

37 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

49 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

57 хв. ago

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють

Шторм "Борис", який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних…

1 годину ago