Безугла заявила, що Сирський змусив командування ДШВ збрехати про зняття командира 80-ї бригади

Набирає обертів скандал навколо зміни командування в окремій десантно-штурмовій 80-й Галицькій бригаді ДШВ ЗСУ. Народна депутатка Мар’яна Безугла заявила, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський змусив Командування Десантно-штурмових військ (КДШВ) збрехати про зняття командира 80-ї бригади ДШВ Еміля Ішкулова. А ЗМІ підтвердили, що Ішкулова вирішили змінити через його розбіжності з вищим командуванням, про що в ДШВ мовчать.

Безугла зазначає, що в офіційному коментарі КДШВ стверджується, що його комбрига не звільнили через незгоду з нереалістичним завданням Сирського, а “підвищили” в КДШВ. Це, за її твердженням, є брехнею.

“Насправді після розголосу та звернення колективу бригади, що правда військовому керівництву не до вподоби, і тому він знімає Ішкулова, інцидент таким способом намагаються зам’яти. На жаль, ситуація саме така, як це описали в бригаді”, – пише нардепка.

Вона підкреслила, що для десантників “вийти (з протестом) публічно – це вперше”. Безугла каже, що військових “дуже допекло”.

“Скажу більше: Сирський настільки не сприймає ДШВ і намагається їх нівелювати, що майже не спілкується зі своїм же командувачем ДШВ Скибюком”, – заявила парламентарка.

Вона стверджує, що у Сирського постійно, “а особливо зараз, коли стілець захитався”, з’являються спроби пообіцяти “якийсь новий контрнаступ”.

“І наразі він вже так далеко від реальності, що це може бути хіба що Кремінна 2.0, під час 100 днів наступу на яку він знищив сотні бійців ДШВ без результату. Схоже поступав Залужний зі своїм “контрнаступом 2023”. Коли Ви вже підете і заберете свій “совок”?” – спитала вона.

Чому Еміля Ішкулова зняли з посади та хто стане комбригом

Видання “Бабель”, опираючись на власні джерела у ЗСУ, підтверджує, що Ішкулова знімають через суперечку з командуванням. За словами співрозмовників “Бабеля”, певний час бригада перебувала на відновленні. Але відновитися в повному обсязі їм не дали. Бригада отримала наказ висуватися на певний напрямок, Ішкулову поставили завдання, яке він назвав нереалістичним: бракувало часу, сил і людей.

Це не сподобалось командуванню, і його зняли з посади. Оскільки підлеглі Ішкулова стали на його захист, згодом Командування ДШВ поширило повідомлення про те, що Ішкулова не звільняють, а переводять на вищу посаду в КДШВ.

За даними джерел “Бабеля”, комбригом 80-й бригади буде Павло Розлач. Розлачу 36 років. Він кадровий військовий, навчався в Чернігівському військовому ліцеї, потім в Одеському інституті сухопутних військ. Служив у 95 бригаді. У її складі почав воювати у 2014 році – спочатку під Словʼянськом, потім біля села Піски, у районі Донецького аеропорту. У 2015 році став наймолодшим комбатом України – тоді йому було лише 27 років.

На початку 2023 року, після створення 82 десантно-штурмової бригади, Розлач став її командиром. Бригада брала участь у боях за Роботине. Розлача зняли з посади комбрига 82 ДШБр фактично за те саме, що зараз зробив Ішкулов, і призначили на штабну посаду в КДШВ. Звідси він і прийшов на посаду комбрига 80 бригади.

Що відбувається у 80-й бригаді ДШВ

Безугла була однією з перших, хто розголосив ситуацію навколо командування 80-ї бригади десантників та підготовку до зняття Ішкулова. Вона виступила з різкою критикою дій фракції сухопутних генералів на чолі з Сирським. Політикиня звинуватила їх у навмисному послабленні та практично знищенні десантно-штурмових військ (ДШВ). Безугла зазначила, що у військових колах ширяться чутки про підготовку до зняття командира 80-ї бригади ДШВ Еміля Ішкулова.

Парламентарка називає Ішкулова одним з найбільш авторитетних керівників у ЗСУ. За її словами, комбрига знімають через незгоду з нереалістичними завданнями, які ставить Сирський.

80-а  ДШБр 29 липня записала звернення до президента Володимира Зеленського, Сирського та командувача ДШВ Максима Миргородського. Військові вимагали не звільняти Ішкулова. Командування у відповідь заявило, що полковника нібито готують до підвищення, бо вин має хист та унікальний досвід.

Безугла критикує Сирського

Нещодавно Марʼяна Безугла закликала до звільнення другого головкома ЗСУ за час повномасштабної війни – Олександра Сирського, і зробила це вже не вперше. Вона стверджує, що наступник Валерія Залужного (якого перед його відставкою нардепка також нещадно критикувала) нібито не вірить у перемогу України, також сповідує у ЗСУ “совкові” методи управління, а ще військові при Сирському нібито стали багато брехати.

Також парламентарка стверджує, що генерал-полковник готовий підписати з Росією акт про капітуляцію чи припинення вогню. Інформатор розібрався, наскільки правдивим є це твердження.

Дедалі більше проблем з управлінням ЗСУ виходить на поверхню

Раніше скандал трапився у 59 окремої мотопіхотній бригаді імені Якова Гандзюка. Українська парамедикиня Катерина Поліщук – захисниця “Азовсталі” із позивним “Пташка” заявила, що припиняє співпрацю з бригадою Вона звернулася до президента Володимира, поскаржившись на дії та рішення нового комбригу, який очолив підрозділ у квітні. за її словами, ситуація в бригаді після цього кардинально погіршилася, а втрати зросли. 

Після цього у бригаді була перевірка. Робоча група не виявила випадків видання злочинних наказів, але окремих командирів притягли до відповідальності.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago