“Стирав в нуль підрозділи”: офіцер ЗСУ розповів, за що треба судити екскомандувача Содоля

Офіцер ЗСУ Олексій Герман також звинувачує колишнього командувача Об’єднаних сил Юрія Содоля у “загибелі десятків тисяч українських солдат” та вважає, що генерала потрібно судити за декількома фактами.

Про це український офіцер відверто написав на сторінці у фейсбуці. 

За його словами, Державне бюро розслідувань надало відповідь на заяву і ця відповідь – “не те що очікували більшість бойових офіцерів!”.

Гетьман назвав декілька фактів, за які, на його думку, Содоль має понести покарання. Це:

  1. “Содоль – це не лише прізвище, це безпринципний радянський формат ведення війни. Де життя солдата чи офіцера вартує-НІЧОГО. На тих ділянках, яким приділяв свою увагу даний пан. Життя солдата в окопі не перевищувало двох діб. Він дійсно стирав в нуль підрозділи, дійсно особисто відповідає за загибель десятків тисяч Українських солдат. Культура воювати по крапкам на мапі або приданими підрозділами – це теж від генералів старого формату. Ця стара школа ніколи не призведе нас до перемоги. Вона лише може нанести невиправної шкоди ЗСУ та державі. Що в принципі вже зроблено.
  2. Зняття Содоля з посади – це лише перший крок. Матері, дружини, діти загиблих – зобов’язані домогтись розслідування та суду над даним паном. Саме розслідування покаже, яким чином, за чиєю вказівкою і хто винен. Не можна загубити стільки життів і списати все це на війну. Ця жорстока війна не повинна бути індульгенцією від некомпетентності. Навпаки, ми повинні дуже швидко вчитись і відсікати “майстрів доповіді” від прийняття рішень. Доречи, Романа Червінського скільки вже судять? То давайте і Содоля, тут хоча б реальний і не один злочин є.
  3. Я пройшов війну на всіх ланках – від групи, роти, батальйону до бригади. Більше року у безпосередніх боях “окопах”, і коли я пишу ці строки, то сподіваюсь що суспільство навчиться в решті решт відрізняти важливе, від інформаційного мотлоха. Люди зададуть собі питання: “А чому Содоля так швидко зняли і так тихо з цього приводу в “марафоні”. Наскільки ми пам’ятаємо по Залужному – нам цілий серіал зробили”.
  4. Таким швидким зняттям і інформаційною тишею ми можемо подякувати абсолютній достовірності звинувачень пред’явлених генералу і намаганням замовчати цей скандал зі сторони влади. Але коли така некомпетентна людина призначається на високу посаду – це відповідальність самої влади або системи, яка генерує це у владні кабінети. На жаль, платимо за ці помилки ми своїми життями, а ви – своїми чоловіками та батьками.
  5. Суд над генерал-лейтенантом Содолем повинен відбутися, це, по-перше, буде справедливо. Друге – це зупинить бажання інших прихильників совкового способу війни робити подібні злочини. Третє, можливо, це спонукає керівництво швидше переходити на інші стандарти війни. Четверте – війна найчесніше місце, тут відразу бачиш, хто є хто. І нам незрозуміло, як і за що людина отримала звання Героя та погони генерал-лейтенанта???”.

Нагадаємо, начальник штабу бригад “Азов” Богдан Кротевич також звинувачує Юрія Содоля у провальній обороні на Харківщині.

Ольга Степанова

Recent Posts

Пенсії у 240 тисяч гривень: хто в Україні отримує найвищі виплати

Деяким українським суддям на пенсії виплачується до 240 тисяч гривень на місяць. Середня пенсія для суддів становить…

2 хв. ago

У Києві після замаху помер казахський опозиційний журналіст Садиков

У вівторок, 2 липня, у лікарні Києва помер казахський опозиційний діяч та журналіст Айдос Садиков,…

3 хв. ago

Times про можливий конфлікт РФ і США: де проходять “червоні лінії” Путіна, знає тільки він

Песимісти у США, які б'ють на сполох з приводу ризику прямого військового конфлікту між США і…

29 хв. ago

Росія повинна страждати: в Конгресі США підтримують розширення дозволів Україні на удари по РФ

В Палаті представників Конгресу США підтримують розширення дозволів на застосування американської зброї Україною для ударів по Росії.…

33 хв. ago

Орбан приїде до Києва 2 липня з неочікуваним візитом – The Guardian

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відвідає Київ у вівторок, 2 липня. Несподіваний візит одного з найбільш проросійських лідерів…

38 хв. ago

Чи втратить багатодітний батько право на відстрочку у разі розлучення

Багатьох цікавить питання, чи втрачає чоловік право на відстрочку від військової служби у разі розлучення з дружиною.…

40 хв. ago