Politico: У Байдена сигналізують про готовність дозволити Україні бити по РФ зброєю США

Двоє високопосадовців адміністрації президента США Джо Байдена дозволили Україні використати американську зброю для завдання ударів по території Росії. Проте остаточне рішення Вашингтон ще не ухвалив, продовжується розгляд.

Про це повідомляє Politico .

Так, за даними американського видання, представники Білого дому та вищі помічники Байдена сигналізують про готовність дозволити Україні бити по Росії зброєю США.

Це відбувається на тлі тиску з боку деяких європейських союзників та українських чиновників, які закликають скасувати обмеження такого кроку в контексті російського наступу в Харківській області.

Зазначається, що державний секретар Ентоні Блінкен заявив про можливі зміни у питанні відповідного «табу» під час візиту до Молдови під тиском журналістів.

За його словами, «відмінною рисою» підходу адміністрації Байдена до України з моменту початку повномасштабного вторгнення Росії два роки тому, «була адаптація до умов, до того, що Росія робила на полі бою».

«Ми теж адаптувалися і пристосовувалися, і ми продовжуватимемо це робити», – сказав Блінкен.

Пізніше представник Ради нацбезпеки Джон Кірбі заявив, що в поточній політиці немає жодних змін, згідно з якою Україна не може використовувати зброю, надану США, для ударів по території Росії і зазначив, що підтримка України з боку Америки змінилася належним чином.

Двоє інших представників адміністрації Байдена, пише Politico, попередили, що остаточного рішення ще не ухвалено і що Блінкен та Кірбі описали загальну тенденцію американської підтримки України під час війни, яка звучить як «спочатку обережність, а потім дозвіл». При цьому вони не обов’язково гарантували майбутні зміни.

Знайомий із цим питанням американський чиновник за умов анонімності зазначив, що тема «перебуває на розгляді».

Тим часом наближена до Офісу президента України Володимира Зеленського особа наголосила, що Київ не бачив конкретних зрушень у цьому питанні з боку адміністрації Байдена.

Під час візиту до Бельгії у вівторок, 28 травня, Зеленський звернувся до західних урядів із проханням дозволити Україні використання зброї іноземного виробництва для завдання ударів по цілях на суверенній території Росії.

Видання Politico отримало внутрішній документ українського уряду, в якому викладено тези для українських чиновників. Там зазначається, що обмеження США «суттєво знижують ефективність допомоги партнерів та нейтралізують докладені зусилля».

Тиск на Байдена та позиція Конгресу

Байден зіткнувся з тиском усередині країни з вимогою скасувати обмеження, зокрема з боку демократів, а рішення іноземних союзників надати Україні дозвіл на використання переданої ними зброї на російській території посилило цей тиск.

Адміністрація Байдена змінила інші аспекти української політики після того, як це зробили союзники, а саме: відправила ракети далекого радіусу дії після того, як Лондон і Париж передали Києву свої варіанти.

Багато провідних американських законодавців публічно підтримують цю ідею.

Минулого тижня речник Палати представників Майк Джонсон заявив, що українці не можуть захистити себе через політику адміністрації Байдена. Група двопартійних законодавців на чолі з головою Комітету з питань розвідки Палати представників, республіканцем Майком Тернером , направила до Пентагона листа до військового керівництва з проханням скасувати обмеження.

«Я не бачила жодної людини в Палаті представників чи Сенаті, яка б не підтримала цієї ідеї», – сказала Олександра Устинова , голова спеціальної парламентської комісії з питань озброєння та боєприпасів, яка у травні зустрілася з кількома законодавцями у Вашингтоні.

За її словами, представники Конгресу зазначили, що Київ спостерігав, як російські війська накопичувалися на кордоні, готуючись завдати удару по Харкову, проте через рішення Вашингтона Сили оборони не могли завдати удару наданими США ракетами.

Дозвіл на удари західною зброєю по території РФ

Ідею надати Україні дозвіл на використання західної зброї для атак підтримали Латвія, Естонія, Нідерланди, Швеція, Фінляндія, Велика Британія та більшість інших європейських країн. Водночас у США та Німеччині висловили обережність із цього питання.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель назвав удари ЗСУ по території РФ прийнятними з погляду міжнародного права, оскільки російські війська атакують країну зі своєї території.

Президент Франції Еммануель Макрон також підтримав дозвіл Україні на удари по території РФ, але уточнив, що це слід робити лише за об’єктами, з яких агресор запускає ракети.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав країни Альянсу дозволити Україні вражати ворожі цілі на території РФ. Парламентська асамблея НАТО ухвалила аналогічне рішення із закликом до країн-партнерів.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

21 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

30 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

37 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

42 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

49 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

59 хв. ago