Мобілізація в Україні: що світить тим, хто раніше не проходив ВЛК

Більшості військовозобов’язаним чоловікам після оновлення даних в ТЦК доведеться повторно пройти ВЛК – проте карати за те, що чоловіки раніше не проходили комісію, не можуть.

Про це для “Фокус” розповів адвокат Микола Максимов.

Відповідно до закону про мобілізацію військовозобов’язані чоловіки призовного віку (18-60 років) повинні оновити свої облікові дані в ТЦК, а тому більшості чоловікам таки потрібно буде повторно пройти ВЛК. Нова постанова Кабінету міністрів підтверджує те, що такий висновок ВЛК буде дійсним один рік під час воєнного стану, у мирний час цей термін становить п’ять років. Тому чоловіків можуть щороку викликати на повторне проходження ВЛК, адже висновок комісії діятиме лише 12 місяців.

Порушення правил військового обліку військовозобов’язаним, зокрема відмова оновлювати дані в ТЦК, передбачає адміністративну відповідальність – штраф від 17 до 25,5 тис. грн. Проте, як для “Фокус” зауважив адвокат Микола Максимов, покарати військовозобов’язаних за те, що ті раніше не проходили військово-лікарську комісію не можуть. Ось як він це коментує:

“Якщо людина прийшла добровільно в ТЦК оновити дані, і до цього не проходила ВЛК, її не можуть притягнути до відповідальності, тому що в законодавства немає зворотної дії в часі”.

Він зауважує, що відповідальність починається з моменту набрання чинності законом — тому погрожувати штрафами тим, хто раніше не проходив медкомісії, не можуть:

“Відповідальність починається з моменту набрання чинності законом або підзаконним актом. Тому якщо говорити про ситуацію, коли у військкоматі погрожують штрафами тим, хто не пройшов п’ять років тому ВЛК, проблеми, скоріше, виникнуть у ТЦК, тому що люди звернуться до судів”.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago