Кремль маніпулює темою обміну полоненими: аналітики пояснили, що хоче ворог

Російська Федерація намагається маніпулювати темою обміну військовополонених і хоче таким чином дестабілізувати ситуації в Україні.

Як зазначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW), Москва звинуватила Київ в кількамісячному призупиненні обміну військовополоненими на тлі повідомлень про масштабні зловживання з боку РФ щодо українських військовополонених.

Зокрема, Уповноважена з прав людини у РФ Тетяна Москалькова звинуватила Україну у висуненні “надуманих вимог”, які спричинили паузу в обміні військовополоненими протягом останніх кількох місяців,. При цьому вона стверджує ніби Росія робить все можливе для підтримки діалогу з українським урядом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста  у справах військовополонених.

Представник Українського координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко ще у листопаді 2023 року наголосив, що Росія призупиняла обмін військовополоненими влітку 2023 року з невстановленої причини. Останній обмін відбувся 8 лютого 2024 року за сприяння Об’єднаних Арабських Еміратів.

За словами аналітиків, Україна була змушена відкрити третій табір для російських військовополонених частково через “фактичне блокування обмінів російською стороною”, а частково через зростання кількості дезертирів в окупаційній армії.

Експерти нагадали, що в останні місяці після обміну Росія вчинила низку очевидних зловживань, включаючи страти без суду і слідства та використання військовополонених як живих щитів на полі, а також нібито функціонування “чорного ринку” для продажу українських військовополонених російським воєнізованим угрупованням.

Крім того, Росія також використовує батальйон, що складається переважно з українських військовополонених, для ведення бойових дій в Україні, що є ще одним кричущим порушенням Женевської конвенції.

Відтак, в ISW дійшли висновку, що звинувачення Москалькової може бути спробою перекласти провину на Україну і приховати безліч зловживань з боку країни-агресорки щодо українських військовополонених, що може призвести до розпалювання незадоволення в українському суспільстві і відвернути увагу від підтримки України з боку західних країн.

У звіті припускається, що Кремль використовує політику обміну військовополоненими як ще один прийом для підриву процесу прийняття рішень в Україні.

Обмін полоненими

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що на саміт миру винесуть питання обміну полоненими – всіх на всіх.

За даними члена експертної ради Центру громадянських свобод Михайла Савви, Росія утримує щонайменше 7 тисяч українських цивільних.

Заступник голови СБУ (2014-2015) Віктор Ягун розповів, кого з військових Росія намагається повернути першочергово. Це зеки і “кадирівці”

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

49 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

50 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

52 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago