Зриваються операції: ЗСУ втрачають багато дронів через власну РЕБ

Через відсутність координації між підрозділами радіоелектронної боротьби (РЕБ) та операторами безпілотників на фронті зривається багато операцій: український РЕБ “глушить” свої ж дрони. Про цю проблему розповів у своєму Фейсбуці український військовослужбовець та воєнний блогер Serg Marco (Олександр Карпюк).

За його словами, командування деяких бригад не розуміє специфіки роботи систем РЕБ і бездумно вмикає радіоперешкоди, ігноруючи не лише прохання дроноводів, але й прямі інструкції вищого командування. 

“В результаті і ворожі борти не виходить задавити, бо для цього потрібна дуже чітка комунікація, взаємодія, та розуміння, що ти робиш, але так як ці машини працюють біля місць роботи БПЛАшників (і доречі про те що десь поруч став РЕБ, БПЛАшників не попереджають), то виконання завдань теж сходить на ніт”, – каже Карпюк.

Військовий зазначає, що власний РЕБ заважає дроноводам зокрема спостерігати за полем бою і своєчасно виявляти штурмові групи ворога. 

“Після зліту цю Лелеку (розвідувальний безпілотник – УНІАН) разом з наземною станцією починає відразу єб…ти наш РЕБ, і пілот вже не бойову задачу виконує, а рятує борт матюкаясь по чатам – вже через тиждень пілот не має мотивації літати. Він просто втомлюється битись з вітряними млинами, бо його всі прохання та вказівки ігнорують, і починає просто робити вигляд роботи, щоб від’є…лись”, – пояснює ситуацію Карпюк.

За словами бійця, наслідки нескоординованості – не лише втрата великої кількості безпілотників, вартістю з дорогий автомобіль кожен, але й зрив безлічі бойових завдань, які могли б врятувати життя українських солдатів. 

“На моїх очах “дружній” РЕБ врятував [РСЗО] Ураган, [ЗРК] Тор та Осу. Вчора врятував [гаубицю] 2С19. Просто коли вчергове підняли баражуючий боєприпас, то по ньому скинулись і РЕБ Донецька, і наш РЕБ”, – пояснює військовий.

Карпюк наголошує, що командування ЗСУ має розробити єдині протоколи роботи по ворожих засобах і координації з дружніми, щоб власний РЕБ не збивав дружні дрони.

Ольга Степанова

Recent Posts

Спортсмен уклав контракт зі своєю дівчиною про обов’язковий інтим при кожній зустрічі

Модель Джессіка Гойкочеа, яка з 2021 року зустрічається з колишньою зіркою футбольного клубу "Барселона" Марком…

1 годину ago

Тайсона Ф’юрі захейтили у Великій Британії після поразки Усику

Британський боксер Тайсон Ф'юрі програв бій Олександру Усику за звання абсолютного чемпіона світу у надважкій…

1 годину ago

Посилення мобілізації: на сайтах пошуку роботи з’явились вакансії з бронюванням

У сервісі пошуку роботи Work.ua зʼявився окремий розділ, а також фільтр з вакансіями, у яких…

2 години ago

Штраф за непоновлення даних у ТЦК: скільки доведеться сплатити українцю

18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію, в результаті чого всі військовозобовʼязані громадяни повинні оновити…

2 години ago

У Житомирі дві дівчинки вкоротили собі віку, зістрибнувши з багатоповерхівки

У вівторок, 21 травня, у Житомирі двоє дівчаток-підлітків зістрибнули з багатоповерхівки й загинули. Поліція вивчає обставини…

2 години ago

Відключення світла триватимуть місяцями: в “Укренерго” повідомили погані новини

В "Укренерго" попередили, що відключення світла у населення буде тривати й надалі через значний дефіцит електроенергії, який…

2 години ago