Пілот F-16 Месь міг загинути від ракети з ПЗРК Patriot, – Безугла

Розслідування загибелі пілота Олексія Меся, який розбився на F-16 під час масованої атаки росіян 26 серпня, триває, а версії катастрофи, що з’являються в медіа, викликають суперечки. Наприклад, у Повітряних Силах України розглядають кілька можливих версій, включаючи “дружній вогонь”, технічну несправність або помилку пілота. Заступниця голови оборонного комітету Ради, нардепка Мар’яна Безугла також вказує на можливість помилки ППО, що начебто Месь був збитий ЗРК Patriot через дискоординацію між підрозділами.

Українська служба Голосу Америки з посиланням на представників Повітряних Сил України повідомляє, що розглядаються різні версії. Вони включають можливість “дружнього вогню” з боку українських систем ППО, технічну несправність або помилку пілота. Однак остаточні висновки будуть зроблені лише після завершення розслідування.

“Українській службі Голосу Америки на умовах анонімності представники ПС повідомили, що розслідування причин катастрофи тривають. Розглядаються різні версії, включаючи “дружній вогонь” своїх ППО, технічну несправність і помилку пілота. Але достеменно причини буде відомо лише після завершення розслідування”, – розповів представник ПС і розкритикував повідомлення у медіа про те, що вже нібито відомі ймовірні причини, зазначає видання.

Інформація про ймовірні причини катастрофи вже викликала суперечки. Депутатка Мар’яна Безугла заявила, що літак F-16, яким керував Олексій Месь, був збитий зенітно-ракетним комплексом Patriot через дискоординацію між підрозділами під час потужної повітряної атаки росіян 26 серпня. Хоча у доповідях командування зазначили, що він “не впорався з керуванням”. За її словами, так командування Повітряних Сил намагається приховати справжні причини інциденту, що свідчить про проблеми у військовій управлінській системі.

“Війна є війна, такі епізоди можливі. Але культура брехні в Командуванні Повітряних Сил ЗСУ, як і в інших вищих військових штабах, призводить до того, що система управління військовими рішеннями не покращується на основі правдивої, послідовно зібраної аналітики, а погіршується і навіть колапсує, як це відбувається на Покровському напрямку. І жоден з генералів не покараний. Генерал Олещук залишається на посаді”, – написала вона у себе в телеграм-каналі.

Раніше газета Wall Street Journal з посиланням на джерела в Повітряних Силах ЗСУ повідомила, що ймовірною причиною катастрофи могла бути помилка пілота. Проте, за даними CNN, українські військові не вважають цю версію головною, і до розслідування будуть залучені міжнародні експерти.

Ольга Степанова

Recent Posts

Поїдуть на фронт: військові у відпустці піймали “на гарячому” підпалювачів авто (фото)

Українські захисники "на гарячому" піймали двох підпалювачів авто. Щоби це стало можливим, вони у відпустці…

6 хв. ago

У Китаї за ґрати відправили топчиновницю, яка завела на роботі 58 коханців

Китайська топчиновниця Чжун Ян опинилася за ґратами за корупцію. Але ця новина не була б…

15 хв. ago

Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий, виступаючи на Саміті перших леді та джентльменів, зробив важливу…

23 хв. ago

За ціною від 10 до 20 тисяч доларів: опубліковано рейтинг найбільш надійних авто з пробігом

Аналітики американського агентства Consumer Reports склали рейтинг найнадійніших уживаних автомобілів. Серед найдоступніших моделей, представлених на…

32 хв. ago

Боляче вдарить по українцях: сьогодні надзвичайно потужна магнітна буря – буде погано

Сьогодні сильна магнітна буря у 7 балів знову вдарила по Землі. Черговий різкий удар по здоров’ю людей,…

49 хв. ago

Мобілізація обмежено придатних до 25 років: ЗСУ ухвалили рішення

Сухопутні війська ЗСУ видали директиву про заборону мобілізації обмежено придатних громадян віком від 18 до 25 років.…

56 хв. ago