Невдале викрадення російського літака: Червінський розповів, хто дав дозвіл на операцію

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав дозвіл на операцію з викрадення російського літака у липні 2022 року. Про це повідомив колишній розвідник Роман Червінський в інтервʼю “Українській правді”.

Він зауважив, що до розвідки звернулася СБУ, яка зібрала певний обсяг інформації. Проте СБУ не могла сама оцінити літак, створити коридор у повітряному просторі, гарантувати безпеку польоту та супровід, посадку.

“Тому вони звернулися до нас із метою контактування з Військово-повітряними силами. Я доповів своєму керівництву. Керівництво доповіло Залужному. Залужний дав санкцію. Перша санкція була усна, щоб ми з’ясували можливість проведення такої операції”, — сказав Роман Червінський.

За його словами, після цього він разом зі своїм командувачем поїхав до командувача Військово-повітряних сил для того, щоб повідомити про задум СБУ.

“Він послухав, сказав, що дає нам контакт керівника одного з територіальних центрів, тому ми поїхали до командира нижчої ланки. Він нам виділив співробітника, який поговорив із російським пілотом про технічні питання перельоту, перевірив, чи той на правильному слензі говорить, і підтвердив, що це справді пілот”, — пояснив Червінський.

На цьому етапі розвідка повторно доповіла тодішньому головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному про те, що ВПС підтвердили особу пілота, і що він не зможе ніяким чином проникнути на українську територію, оскільки в повітряному коридорі його можуть збити в разі чого.

“Залужний дав санкцію, що згоден із проведенням операції”, — наголосив він.

Зокрема, існувала письмова згода, зокрема й в нього. Проте через те, що частину було розформовано в серпні 2022 року, не було архіву для таємних документів, тому згода була знищена.

“Коли Залужний підписував цю санкцію, то паралельно написав лист до СБУ, в якому просив із метою проведення спільних заходів відрядити їхнього співробітника, щоб він зайшов у групу і виконував свою частину роботи. Цей документ залишився, він у справі є. СБУ довго його не показувала, казала, що його не існує, що співробітник не був відряджений і так далі. Але цей лист все-таки знайшовся”, — наголосив розвідник.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Ласкаво просимо до цифрового концтабору”: українці обурюються через нові правила Укрзалізниці

Укрзалізниця не продає квитки міжнародного сполучення без верифікації користувачів у "Дія". Таке правило компанія запровадила…

9 хв. ago

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

21 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

32 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

47 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

59 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

1 годину ago