Мотоциклетні рейди на фронті: NYT розповіла про дику тактику російських військових

Напади російських військових, які пересуваються на мотоциклах, позашляховиках, квадрициклах і баггі, становлять значну частину всіх атак на деяких участках фронту. Цей неординарний тип нападу, що активізувався весною, вносить нові відтінки у безжальні та хаотичні бої. Російські сили намагаються використовувати маневреність, щоб прорвати відкриті простори і наблизитись до стратегічно важливих об’єктів на сході України. 

Нова тактика стала останньою адаптацією Москви до умов високого рівня мінування і постійного спостережувального поля бою, де російські сили працюють над досягненням малих, але важливих тактичних перемог, повідомляє The New York Times з посиланням на українських командирів і солдатів.

“Ми ведемо війну на кожному метрі”, – зауважив командир артилерії 80-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ, капітан Ярослав. Українські військові стикаються з експериментами росіян у перетині відкритих полів, і останнім напрямком є використання мотоциклів.

При великій кількості розвідувальних дронів в повітрі над Донбасом, бронетехніка обох сторін стає легкою мішенню. Швидкі мотоцикли і баггі складніше вразити артилерією, що робить їхню тактику ефективною, але вкрай ризикованою для виконання ключових військових завдань в умовах війни в Україні.

Український сержант “Сапсан” із 47-ї механізованої бригади розповів, що перетинаючи заміноване поле, росіяни зістрибують зі своїх транспортних засобів і відкривають вогонь. Тому ці мотоцикли і баггі дозволяють окупантам здійснювати швидке проникнення на позиції ЗСУ і вступати у ближній бій, вриваючись в окопи українських військових.

Напади на мотоциклах призводять до значних людських втрат, подібно до хвилі піхотних нападів, які Росія використовувала минулого року для захоплення Бахмута. Проте ця нова тактика відображається лише як додатковий елемент, адже російські війська продовжують користуватися своєю перевагою в артилерійській вогневій потужності для наступальних операцій.

“Мотоциклетна тактика реалізується разом з іншим нетиповим напрямком атак, що використовує повільніші та важчі підходи. Російські сили зварюють на танки броню з металевих листів для захисту від дронів, створюючи гігантські конструкції, що нагадують танки-черепахи. Ці масивні машини є ще однією дивовижною ілюстрацією того, як війна на Донбасі стала полігоном для експериментів”, – підкреслює видання.

ЗСУ відповідають на мотоциклетні напади росіян за допомогою розвідувальних дронів, що здатні до вибуху, зазначається у матеріалі.

Чому двоколесна тактика Кремля є провальною

З кожним днем російська армія все більше покладається на мотоциклетні бригади, але це призводить до масових втрат. Через виснаження запасів бронетехніки після майже двох з половиною років інтенсивних боїв, Кремль використовує дешеві мотоцикли для бездоріжжя. За словами аналітика Ендрю Перпетуа, українські дрони знищили п’ять російських військових мотоциклів у лютому, один – у березні, 13 у квітні, 56 у травні та дев’ять за перший тиждень червня. Ще десятки мотоциклів було пошкоджено.

Наприкінці травня лейтенант ЗСУ з позивним “Алекс” повідомляв, що російські окупанти здійснили масований мотоциклетний штурм у районі Старомайорського на Донеччині. За його словами, під час штурму ворог також використав багі, намагаючись скористатися ефектом раптовості та мобільності, але все йде не за планами загарбників.

Десь у серпні минулого року ГУР опублікували цікаве перехоплення, в якому російський окупант готувався тікати з фронту з вкраденим українським мотоциклом. Загарбник навіть звернувся до юриста, щоб ухилятися від військової служби й не воювати. При цьому він просив матір писати заяви до військової прокуратури. Чи вдалося його реалізувати свій задум – невідомо.

Ольга Степанова

Recent Posts

Суперповістки, штрафи в 17 тисяч, та мобілізація студентів. Головні зміни щодо призову у липні

Липень 2024 року — важливий місяць у плані змін щодо мобілізації. Адже цього місяця почнуть…

4 хв. ago

Майкл Джексон залишив по собі понад пів мільярда доларів боргу

Американський співак Майкл Джексон на момент смерті у 2009 році мав боргів на понад 500…

6 хв. ago

Готуйте від 5100 до 25500 грн: українців штрафуватимуть за музику

Народні депутати зареєстрували законопроєкт, що передбачає внесення змін до статті 155 КУпАП щодо підвищення відповідальності за…

11 хв. ago

Посилення мобілізації: у Міноборони уточнили, у кого можуть забрати машину для ЗСУ

Відповідно до закону про посилення мобілізації в українців з’явився військово-транспортний обов’язок. У Міністерстві оборони уточнили, що це змінює…

17 хв. ago

Поглянути на кожну деталь: 10 найкращих міст світу для піших прогулянок туристів

У світі мільйони міст та містечок з надзвичайними краєвидами, комфортним рівнем життям та захопливою архітектурою.…

20 хв. ago

“Шиплять від вогню”: Рогозін заявив про нову тактику українських дронів “Баба Яга” (фото)

У Російській Федерації стверджують, що Сили оборони України атакують противника безпілотними літальними апаратами типу "Баба Яга" з…

29 хв. ago