Путін стягує авіацію до Білорусі: що задумала Москва

Росія раптово стягнула військову авіацію до Білорусі. На одному з аеродромів помітили понад 10 літаків та гелікоптерів.

Що задумали Путін та Лукашенко і чи варто українцям готуватися до нового наступу з півночі, йдеться у матеріалі ТСН .

Авіація РФ у Білорусі

Росія раптово стягнула до Білорусі свою авіацію: військові сили сконцентровані на аеродромі «Барановичі».

«Повідомлялося, що 25 травня на аеродром «Барановичі» з російської Січі прибули два вертольоти Мі-24 та Мі-8 ВКС РФ. Згодом з’ясувалося, що з РФ до Білорусі було перекинуто більше гелікоптерів», – пишуть ЗМІ.

За уточненими даними, сумарно 25 травня до «Барановичів» прибуло 8 вертольотів Мі-24 та Мі-8 ВКС РФ.

Таким чином, прямо зараз у Барановичах знаходяться:

2 розвідувальні літаки Су-24МР ВКС РФ;

мінімум 4 винищувачі Су-30СМ ВКС РФ;

8 вертольотів Мі-24 та Мі-8 ВКС РФ.

Водночас зафіксовано й неабияку активність білоруських вертольотів. З аеродрому «Мачулищи» вилетіли 12 білоруських вертольотів, які також відлетіли до «Барановичів» та на аеродром «Осівці», що неподалік.

“З 27 по 31 травня “в рамках удосконалення єдиної регіональної системи ППО Білорусі та Росії” проводяться спільні льотно-тактичні навчання”, – повідомило МО Білорусі.

До навчань залучаються авіаційні бази, підрозділи зенітних ракетних та радіотехнічних військ ЗС РБ, а також екіпажі розвідувальної, винищувальної та армійської авіації ВКС ЗС РФ. Керівництво навчаннями здійснюватиме командувач ВПС та військами ППО Білорусі.

«Під час навчань буде відпрацьовано питання управління різнорідними силами авіації, а також організація взаємодії при виконанні ними навчально-бойових завдань. Основні зусилля будуть спрямовані на вирішення завдань щодо прикриття державних та військових об’єктів від ударів засобів повітряного нападу. Також на авіаційних полігонах екіпажам доведеться відпрацювати прикриття підрозділів сухопутних військ».

Готується наступ?

На цьому фоні в Мережі знову почали гуляти чутки, що росіяни можуть готувати новий наступ на Україну з півночі і, таким чином, приховують підготовку до нападу. Але це навряд і ми пояснимо чому.

По-перше, дивує факт, що за версією Міністерства оборони Білорусі навчання, у них спільні з росіянами, але російське МО взагалі про них мовчить – навіть не випустило жодного поста в Telegram.

Знову блефують?

Аналітик пояснюють це просто – росіянам насправді ці вчення не цікаві. Саме тому вони віддали командування ними білоруським воєначальникам. Якби ті готували нову операцію, наприклад, щоб зайти на Київщину, такої відповідальності вони точно не поклали б на недосвідчених «союзників».

По-друге, дії РФ та РБ вже прокоментували у Центрі протидії дезінформації при РНБО України та викрили справжній задум РФ. На думку фахівців ЦПД, це чергова спроба налякати пересічних українців.

«З боку Білорусі зараз є виключно інформаційна загроза. На сьогоднішній день у ворога немає сил і засобів для наступу на Україну з території Білорусі. Втім, Росія качатиме цю тему інформаційно», – наголосили у РНБО.

Як зазначив керівник Центру протидії дезінформації, офіцер Сил оборони України Андрій Коваленко , мета ворога – розтягнути наші сили та резерви, вплинути на нашу логістику.

«Для цього вони нагнітатимуть ситуацію інформаційно, щоб наше командування звертало більше уваги на цей напрямок. Втім, Білорусь під постійним наглядом», – наголосив керівник ЦПД.

За його словами, люди повинні пам’ятати, що в Україні є великий фронт і є активні та неактивні зони.

«Росія розглядає весь наш кордон із білорусами як зону напруги. Звичайно ж, Сили оборони давно готові до погроз на цьому напрямі та були вжиті всі необхідні заходи. Поки що така загроза лежить виключно в інформаційній площині», – підсумував Андрій Коваленко.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Війська РФ просунулися біля Куп’янська, Сіверська, Торецька і в районі Авдіївки, — ISW

Російські війська нещодавно домоглися незначного просування на південний схід від Куп'янська на тлі бойових дій 6…

6 секунд ago

Найшвидший апарат NASA зіткнувся із Сонцем на швидкості 600 000 км/год і вижив

У NASA повідомили, що найшвидший космічний апарат у світі успішно пережив 20-те зближення з Сонцем…

9 хв. ago

Ключ до походження життя на Землі: вчені зробили важливе відкриття на Марсі

Марсохід NASA понад 10 років тому вперше виявив на Марсі наявність органічних молекул, які ховаються…

20 хв. ago

Мінімальну зарплату та пенсію в Україні заморозять: “Це буде катастрофа“

У держбюджеті на 2025 рік в Україні не заплановано підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткових…

28 хв. ago

Дрони СБУ спопелили склад боєприпасів у Воронезькій області: знищені ракети, снаряди, набої

Бавовна наробила величезного галасу у Воронезькій області. Росіяни змушені оперативно проводити евакуацію населення, а боєкомплекти…

30 хв. ago

Можуть непоправно зіпсувати зуби: 6 найнебезпечніших стоматологічних трендів TikTok

Останнім часом люди дедалі частіше шукають у соцмережах, зокрема, у TikTok, різні поради, що допомагають…

43 хв. ago