Forbes озвучив, скільки F-16 отримає Україна

Після озвученого та задекларованого наміру Бельгії загальна кількість винищувачів F-16, які Україна має отримати, починаючи з цього літа, збільшилась до 85,

Про це пише Forbes .

«Цього достатньо для забезпечення українського навчального підрозділу F-16 у Румунії, який зараз експлуатує 18 колишніх голландських F-16, а також оснащення еквівалента чотирьох ескадрилій по 16 літаків у кожній. Три додаткові літаки імовірно будуть у резерві, щоб заповнити неминучі бойові втрати», – йдеться у публікації.

Бригадний генерал ЗСУ, командир Повітряного командування «Центр» Сергій Голубцов у минулому заявив, що 64 західні літаки можуть досягти локальної переваги в повітрі, хоч і тимчасово.

За його словами, йому потрібні чотири оперативні ескадрильї винищувачів F-16, щоб отримати хоч якийсь шанс контролювати повітря на одній ділянці лінії фронту.

«Пройшло більше року інтенсивної дипломатії між українськими, норвезькими, голландськими, датськими та бельгійськими чиновниками, але Голубцов нарешті отримав свої чотири ескадрильї», – констатує Forbes.

За словами генерала, найважливіші цілі F-16 будуть у повітрі.

«Збройні ракетами класу «повітря-повітря» AIM-120, винищувачі зможуть «змусити противника повністю відмовитися від ударів, які він зараз завдає по певному району», заявив Голубцов. Генерал мав на увазі ескалацію російської кампанії плануючих бомбардувань. З середини 2023 року винищувачі Су-30, Су-34 та Су-35 російських повітряних сил завдають ударів по українським позиціям та містам, використовуючи по 3000 бомб на місяць», – йдеться у статті.

Також зазначається, що еквівалент чотирьох ескадрилій F-16 може змінити баланс сил на лінії фронту на користь України, «але це не станеться відразу»:

«F-16 надходитимуть невеликими партіями протягом кількох років у міру того, як все більше застарілих літаків проходитимуть капітальний ремонт, а також у міру того, як все більше українських пілотів завершать своє навчання».

Лисенко Катерина

Recent Posts

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

6 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

15 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

24 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

33 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

46 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

53 хв. ago