Один із найбідніших регіонів Росії став лідером за витратами на пам’ятники загиблим на війні в Україні

Журналісти російських опозиційних ЗМІ побічно підтвердили той факт, що на війну в Україну вирушають росіяни з найбільш депресивних регіонів РФ. Так, виявилося, що найбільше на меморіали за загиблими солдатами ЗС РФ витратилися в найбіднішому Забайкальському краї. Про це повідомляє The Moscow Times.

Із 2023 року російські регіони уклали 34 контракти на суму понад 150 мільйонів рублів на встановлення пам’ятників і меморіалів пам’яті військовослужбовців, загиблих в Україні, випливає з даних порталу державних закупівель. Лідером за витратами на меморіали став Забайкальський край, у якому витратили понад 42 мільйони рублів.

Забайкальський край з адміністративним центром у Читі неодноразово входив до десятки найбідніших регіонів Росії.

На другому місці опинилася Республіка Тива — там витратили понад 23 мільйони рублів і Ямало-Ненецький автономний округ із сумою витрат у 21 мільйон рублів.

На початок вересня 2024 року відомо щонайменше про 1 212 загиблих у Забайкальському краї, 716 — у Республіці Тива і 252 — у Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

Ямало-Ненецький автономний округ за час повномасштабної війни в Україні став одним із лідерів за витратами на розширення кладовищ, витративши понад 15 мільйонів рублів, як з’ясували журналісти.

У Забайкальському краї гроші було виділено на створення меморіального комплексу в кількох селах, селищах і в місті Борзя.

Похорон у місті Борзя Забайкальського краю Фото: Радіо Свобода

Примітно, але це місто з населенням близько 31 тисячі осіб фігурувало в новинах у лютому 2024 року, коли ЗСУ завдали удару по полігону в селі Трудівське Донецької області. Виявилося, що 68 загиблих окупантів були саме з цього міста, що місцева влада безуспішно намагалася приховати, спочатку опублікувавши допис про жалобу за загиблими 36-ї мотострілецької бригади, а потім видаливши пост.

“Це для Борзі величезна втрата, місто осиротіло. І без цього щотижня — то один, то три загиблих. А тут разом стільки!” — повідомив один із місцевих жителів анонімно, розповівши, що йому “прилетіло”, коли він відверто розповідав про смерть свого родича на війні.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Скандал у Голлівуді: репера Puff Daddy звинувачують у сутенерстві та сексуальному насильстві

Репер Шон Комбз, який виступає під сценічними іменами Puff Daddy (P. Diddy і Diddy) та звинувачений у…

15 хв. ago

В Україні рекордно зросли зарплати для “таємних покупців”: яку роботу пропонують

В Україні, згідно з даними одного з великих кадрових порталів, за рік зарплати для "таємних покупців" зросли…

19 хв. ago

Державний кордон Швейцарії та Італії змінився: що стало причиною

Швейцарія адаптувала свій державний кордон з Італією. Причиною цього стало танення льодовиків у результаті зміни клімату. Про це повідомляє Swissinfo.…

26 хв. ago

Археологи виявили у Польщі поховання вампірів, — ЗМІ (фото)

На півночі Польщі археологи виявили "вампірську гробницю", яка розташовувалась в церкві Благовіщення Пресвятої Богородиці в маленькому селі…

32 хв. ago

Українці масово отримують “привіти” від ТЦК у месенджерах та електронній пошті

За словами Віктора Жори, колишнього заступника керівника Державної служби спеціального зв'язку, хвиля фішингових листів, замаскованих…

37 хв. ago

Обстріл Ізраїлем Бейрута: доля керівника «Хезболли» поки невідома

На фоні нещодавньої ескалації конфлікту між Ізраїлем та «Хезболлою», 27 вересня 2024 року, Ізраїль провів масований авіаудар по штаб-квартирі…

56 хв. ago