Кремль хоче використати МАГАТЕ проти України – ISW

Росія намагається використати візит генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі на Курську атомну електростанцію (КАЕС).

РФ хоче неправдиво представити Україну загрозою радіаційного інциденту. Це, на думку росіян, підірве підтримку України Заходом, пише Інститут вивчення війни (ISW).

Гроссі у вівторок, 27 серпня, відвідав Курську атомну електростанцію.

“Сьогодні був на Курській АЕС, там серйозна ситуація. Запобігання ядерній аварії в цій жахливій війні є життєво важливим, і напад на будь-яку АЕС є неприпустимим, незалежно від місця розташування”, – заявив він.

Гендиректор МАГАТЕ також сказав, що Курська АЕС особливо вразлива, оскільки її реактор не має захисної оболонки і розташований у “звичайній будівлі”, що робить його вразливим до обстрілів або ударів безпілотників. Водночас російські пропагандистські ЗМІ стверджували, що Гроссі заявив, що бачив докази бойових дій “поблизу”, включаючи безпілотники та уламки безпілотників.

Аналітики наголошують, що російські пропагандисти спотворили заяву Гроссі. Вони написали, що глава МАГАТЕ нібито заявив, що саме дії українських військ загрожують станції. Це не відповідає дійсності.

У МАГАТЕ визнали, що Росія повідомила агентство про виявлення уламків безпілотника на КАЕС, однак Агентство не надало жодних оцінок, звідки прилетів безпілотник, чи підтверджень заяви Росії про причетність ЗСУ.

Раніше аналітики ISW зазначали, що українські сили постійно демонстрували спроможність завдавати ударів з тилу в межах Росії та окупованої України на відстанях, що перевищують приблизно 60 км між КАЕС і міжнародним кордоном. Експерти припускають, що українське військове командування свідомо ухилялося від удару по атомній станції.

Лисенко Катерина

Recent Posts

WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ…

29 хв. ago

Експертка спрогнозувала, яким буде курс долара до кінця року

Фінансова експертка Олена Сосєдка розповіла, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду допоможе стабілізувати ситуацію на…

44 хв. ago

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

59 хв. ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

1 годину ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

1 годину ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

1 годину ago