Кремль хоче використати МАГАТЕ проти України – ISW

Росія намагається використати візит генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі на Курську атомну електростанцію (КАЕС).

РФ хоче неправдиво представити Україну загрозою радіаційного інциденту. Це, на думку росіян, підірве підтримку України Заходом, пише Інститут вивчення війни (ISW).

Гроссі у вівторок, 27 серпня, відвідав Курську атомну електростанцію.

“Сьогодні був на Курській АЕС, там серйозна ситуація. Запобігання ядерній аварії в цій жахливій війні є життєво важливим, і напад на будь-яку АЕС є неприпустимим, незалежно від місця розташування”, – заявив він.

Гендиректор МАГАТЕ також сказав, що Курська АЕС особливо вразлива, оскільки її реактор не має захисної оболонки і розташований у “звичайній будівлі”, що робить його вразливим до обстрілів або ударів безпілотників. Водночас російські пропагандистські ЗМІ стверджували, що Гроссі заявив, що бачив докази бойових дій “поблизу”, включаючи безпілотники та уламки безпілотників.

Аналітики наголошують, що російські пропагандисти спотворили заяву Гроссі. Вони написали, що глава МАГАТЕ нібито заявив, що саме дії українських військ загрожують станції. Це не відповідає дійсності.

У МАГАТЕ визнали, що Росія повідомила агентство про виявлення уламків безпілотника на КАЕС, однак Агентство не надало жодних оцінок, звідки прилетів безпілотник, чи підтверджень заяви Росії про причетність ЗСУ.

Раніше аналітики ISW зазначали, що українські сили постійно демонстрували спроможність завдавати ударів з тилу в межах Росії та окупованої України на відстанях, що перевищують приблизно 60 км між КАЕС і міжнародним кордоном. Експерти припускають, що українське військове командування свідомо ухилялося від удару по атомній станції.

Лисенко Катерина

Recent Posts

У столиці уламки БпЛА впали на територію комунального підприємства

В Оболонському районі столиці уламки БпЛА впали на територію комунального підприємства. Про це інформує очільник…

3 хв. ago

Українці з 1 жовтня зможуть платити за електроенергію по тарифу 2,64 грн за кВт*год: нові правила

В Україні після підвищення тарифу на електроенергію в червні також встановили пільговий тариф для тих, хто використовує електроенергію…

6 хв. ago

Половину працівниць борделів у Берліні становлять українки, — Die Welt

Частина українських жінок, які перебувають у Німеччині, працюють у берлінських борделях. За словами соціального працівника, частка…

12 хв. ago

Зарплати Зеленського, Байдена та Шольца: скільки щомісячно платять президентам

Зарплата президента України Володимира Зеленського майже в 50 разів нижча, ніж зарплата американського лідера Джо Байдена. Тоді як в…

17 хв. ago

Над Балтійським морем винищувачі НАТО перехопили російські літаки

Німецькі винищувачі вилетіли на перехоплення російських літаків над Балтикою. Як повідомили ВПС Німеччини, сьогодні над Балтійським морем були помічені…

21 хв. ago

Екскурсія для Кім Чен Ина: у КНДР уперше показали завод зі збагачення урану

Північна Корея вперше показала свій завод зі збагачення урану. На ньому побував глава КНДР Кім Чен…

25 хв. ago