Україні потрібно переходити до війни на виснаження – аналітик

У жодній військовій доктрині не було написано, як державі з населенням 40 млн воювати проти держави з населенням 140 млн, цим можна пояснити деякі помилки, яких припустилося українське політичне і військове керівництво у 2023 році. Таку думку в інтерв’ю NV висловив провідний аналітик азербайджанського центру STEM Агіль Рустамзаде.

На його думку, Україні не треба було починати наступальну операцію, а одразу переходити до війни на виснаження.

«Але сказати, що це тільки ваша помилка — ні. Річ у тім, що військова думка, військова наука не були готові до такої війни. У жодній військовій доктрині не написано, як державі з населенням 40 млн воювати проти держави з населенням 140 млн. Що стосується західної військової думки, то за останні 10−20 років вони досягали переваги або в локальних антитерористичних операціях, або накидалися колективними зусиллями на одну державу. Ідея лобових масштабних контрнаступів звідти», — пояснив він.

Вогневій міці, мобілізаційному ресурсу, фінансово-економічному потенціалу Заходу можуть протистояти тільки Росія і Китай одночасно, нагадав Рустамзаде. Але війна в Україні зовсім не така, як попередні конфлікти.

«Ваші генерали, які зараз воюють в Україні, будь-якому західному генералу можуть почитати лекції. Усі, хто радить сьогодні вам, воювали в зовсім інших умовах», — підкреслив експерт.

За його словами, успіх у війні слабшої держави проти сильнішої можуть принести тільки асиметричні методи.

Секретар українського Радбезу Олексій Данілов заявляв, що надії на контрнаступ ЗСУ не справдилися , але це не означає, що Україна програє війну.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у серії матеріалів в The Economist заявив, що війна переходить у виснажливу для України позиційну фазу.

Президент Володимир Зеленський казав, що ситуація на фронті зараз складна, проте він не вважає, що війна зайшла в глухий кут. При цьому він припустив ймовірну зміну військової стратегії України, не уточнивши деталей.

Ольга Степанова

Recent Posts

Страти на очах туристів: мексиканські курорти стали полем битви між наркокартелями

Райські курорти Канкуна, Плайя-дель-Кармен і Тулума перетворилися на зони запеклих бойових дій, оскільки картелі ведуть…

2 хв. ago

Підтримав корупцію у МСЕК? Заява нардепа викликала резонанс у мережі

Народний депутат Дмитро Гурін опублікував у своїх соцмережах повідомлення про скандальну історію з корупцією у Медико-соціальній експертній…

23 хв. ago

Подружжя біогакерів розсекретило, що робить, щоб дожити до 150 років

Подружжя "біогакерів" пообіцяло робити все необхідне, щоб прожити якомога довше, і це відображено в їхньому…

30 хв. ago

Меган Маркл звинувачують у бажанні конкурувати з Кейт Міддлтон

Меган Маркл звинувачують у бажанні "конкурувати з Кейт Міддлтон. Про це пише Mirror. Дружина принца Гаррі нібито…

56 хв. ago

Поліція Британії застрелила молодого кита, який застряг у Темзі зі своєю матір’ю (фото)

Британська поліція була змушена застрелити молодого кита, який викинувся на мілководді в гирлі Темзи через…

1 годину ago

Мобілізацію хочуть суттєво “омолодити”: ТЦК “поклали око” на юних хлопців

В Україні пропонують змінити вікові рамки для мобілізації, знизивши їх до 20 років і піднявши…

1 годину ago