“У нас величезна армія дезертирів”: Асєєв про необхідність демобілізації в лавах ЗСУ

Український журналіст та колишній полонений Станіслав Асєєв стверджує, що в Україні назріла криза через брак демобілізації у ЗСУ, що призводить до масового дезертирства.

На думку Асєєва, багато військових, що тривалий час служать без можливості ротації, стикаються з несправедливістю, яка підштовхує їх залишати службу. Про це він розповів в інтерв’ю виданню Le Monde.

Причини зростання дезертирства

Асєєв повідомив, що проблема дезертирства вже торкнулася понад 100 000 військових, які не мають чітких термінів служби. За його словами, бійці часто бачать, як деякі цивільні ухиляються від мобілізації, сплачуючи хабарі, або ж залишають країну. В результаті, в армії виникає почуття несправедливості, коли одні б’ються на фронті, а інші залишаються в тилу, ведучи звичайне життя.

“Солдати не сліпі. Вони бачать, як частина суспільства ухиляється від мобілізації, бачать ці пачки грошей на хабарі… І знову ж таки, який вихід для них? Дезертирство”, – прокоментував Асєєв.

Проблеми мобілізації і дефіцит новобранців

Попри запровадження законів для прискорення мобілізації, потреба в поповненні армії залишається високою. Василь Румак з Генерального штабу зазначив, що кількість підготовлених військових знизилася з 35 000 до 20 000 на місяць у жовтні, а корупційні скандали продовжують ускладнювати мобілізацію.

Пропозиції щодо демобілізації

Асєєв наголосив на необхідності розглянути поступову демобілізацію, щоб зберегти мотивацію військових. Він вважає, що справедливо буде звільняти від служби стільки ж солдатів, скільки призивається в армію, а встановлення чітких термінів служби може переконати деяких чоловіків у необхідності мобілізації.

“Якщо людина йде в піхоту, вона знає, що не проживе й трьох років. Поки це нескінченна система, скільки б осіб ми в неї не взяли, вони будуть демотивовані та неефективні”, – зазначив журналіст.

Біографія Асєєва: шлях від полону до фронту

Станіслава Асєєва викрали в 2017 році у Донецьку, де його утримували у в’язниці “Ізоляція” до обміну полоненими в грудні 2019 року. У 2023 році він долучився до лав ЗСУ як піхотинець, а після отриманої контузії на Донбасі пройшов реабілітацію та знову повернувся на фронт.

Романчук Микола

Recent Posts

Що робити пенсіонеру, якщо прийшла повістка: як уникнути штрафів

Українським пенсіонерам іноді можуть надсилати повістки, навіть якщо за законом їх не підлягають мобілізації. Що…

7 хв. ago

Генсек ООН в Казані: Гутерріш назвав Казанський Кремль “чудовим дивом світу”

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш високо оцінив Казанський Кремль, назвавши його "чудовим дивом світу", під…

22 хв. ago

Мавпи замість котів: новий тренд на екзотичних улюбленців в Україні

В Україні зростає популярність екзотичних домашніх улюбленців – мавпи стають все більш бажаними вихованцями, але…

27 хв. ago

Як швидко заснути та відновити сили: 7 способів для вечірнього релаксу

Розслабитися після насиченого дня – важливий крок до повноцінного сну та здорового відпочинку. Декілька простих…

38 хв. ago

Операція через брову: у Шотландії видаляють пухлини мозку унікальним методом

Шотландські хірурги розробили революційний спосіб видалення пухлин головного мозку через брову, що забезпечує швидке відновлення…

43 хв. ago

Новий абсурд: таліби заборонили жінкам розмовляти між собою

Уряд Талібану запровадив чергову обмежувальну заборону для жінок – тепер їм не можна розмовляти з…

48 хв. ago