Загальна мобілізація: у яких випадках ТЦК затримує вас незаконно

В Україні групи оповіщення ТЦК мають обмежені повноваження щодо взаємодії з військовозобов’язаними. Їхнє головне завдання — перевіряти документи, але затримувати людей вони не мають права.

Про це розповіла юрист Орися Швець у коментарі для Новини.LIVE, повноваження на затримання належать виключно поліцейським і лише за наявності законних підстав.

Юристка каже, що якщо група оповіщення ТЦК намагається затримати особу без участі поліції, такі дії є незаконними. Затримання може відбуватися лише за умови, що працівник поліції складе протокол про адміністративне затримання, в якому мають бути чітко вказані підстави для таких дій.

“Припустимо, у вас немає військово-облікового документа. Також якщо, вам вручали повістку, а ви від неї відмовились, вас можуть затримати. Або ви відмовилися прослідкувати до ТЦК, у вас було виявлено якісь порушення, наприклад, несходження даних в “Резерв+” чи ви перебуваєте в розшуку”, — каже Швець.

Крім того, затримана особа має низку прав, серед яких — право на адвоката та право не давати пояснення. Якщо ж протоколу про затримання немає, така особа офіційно не вважається затриманою.

Орися Швець підкреслює важливість знання своїх прав у подібних ситуаціях, оскільки без належного оформлення затримання, будь-які дії з боку ТЦК є неправомірними.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Китай хоче повністю відмовитися від платежів з Росії: 12 жовтня приймуть рішення

Банки у Китаї можуть припинити співпрацю з російськими кредиторами. Це напряму пов'язана із санкційною політикою…

10 хв. ago

The Economist: Зеленський збирається провести президентські вибори

Український президент Володимир Зеленський розглядає можливість проведення президентських виборів у 2025 році, щоб зміцнити свою владу, повідомили The…

24 хв. ago

Українських дітей не пускатимуть до Польщі: назвали причину

Українських дітей до 13 років із тимчасовим захистом можуть не пустити до Польщі, якщо вони не…

38 хв. ago

Постачання зброї Україні у 2025 році під загрозою — ЗМІ

Люди, знайомі з цим питанням повідомляють, що постачання зброї Україні в наступному році перебуває під загрозою, оскільки…

47 хв. ago

Новий страх: Лукашенко пророкує збройне повстання проти себе

Лукашенко заявив, що опозиція нібито готує збройне повстання проти нього. «Їм сказали: «Хлопці, балачки —…

1 годину ago

«Зима не буде простою»: оцінили дефіцит електроенергії в Україні

Національний банк залишив незмінною оцінку дефіциту електроенергії в Україні у 2024 році на рівні 7%.…

1 годину ago