Пентагон відмовив Україну провести секретну спецоперацію на території Росії, — NYT

На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав прохання про розмову від російського колеги Андрія Білоусова. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Остін розмовляв телефоном із главою МО РФ лише п’ять разів, майже завжди за ініціативою Пентагону і часто в спробі уникнути ескалації конфлікту, пише The New York Times.

До цього, зазначають у виданні, Остін зв’язався з новим міністром оборони Росії 25 червня, у спробі зберегти “лінії зв’язку відкритими”. Однак уже 12 липня, як розповіли джерела, Бєлоусов дзвонив, щоб повідомити, що росіяни нібито дізналися про таємну операцію ЗСУ проти Росії, яка, як вважали в Кремлі, була благословенна американцями, що може посилити напруженість між Москвою і Вашингтоном.

Чиновники Пентагону, які не знали про будь-яку подібну операцію, як зазначається, були здивовані цим звинуваченням. Однак, як розповіли джерела, американці зв’язалися з українською стороною і попередили про неприпустимість подібних операцій.

Незважаючи на глибоку залежність України від США в плані військової, розвідувальної та дипломатичної підтримки, українські посадовці не завжди відверті зі своїми американськими колегами щодо своїх військових операцій, особливо проти російських цілей у тилу ворога, пише видання.

До операцій, які викликали занепокоєння у США, відносяться удар по російській авіабазі на західному узбережжі Криму, вибух вантажівки з бомбою, внаслідок якого було зруйновано частину мосту через Керченську протоку, а також удари безпілотників по території Росії.

Ці операції, пише видання, розчарували американських чиновників, які вважають, що вони не поліпшили помітно становище України на полі бою, але ризикують відштовхнути європейських союзників і розширити війну.

Чи була ймовірна українська “змова” реальною і якої форми вона могла набути, невідомо, зазначає The New York Times. Чиновники Пентагону і Білого дому відмовилися розкрити подробиці дзвінка, але наголосили на необхідності діалогу між противниками. Від коментарів також відмовилися українські та російські чиновники, підкреслюють журналісти.

У заяві Міністерства оборони Росії повідомляють, що “було обговорено питання запобігання загрозам безпеці та зниження ризику можливої ескалації”, проте не згадують про передбачувану українську секретну місію.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

1 годину ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

1 годину ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

1 годину ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago