Які категорії українців не підлягатимуть мобілізації у червні

У червні 2024 року деякі категорії громадян в жодному випадку не будуть призивати на службу. Вони зможуть вступити до війська виключно за власним бажанням.

Кого не призвуть у червні

18 травня в дію вступить новий закон про мобілізацію, згідно з яким в країні відбулося чимало змін. Таким чином, до лав Збройних сил не зможуть мобілізувати військовослужбовців, які повернулися з російського полону.

Крім того, не підлягають примусовому призову громадяни, віком до 25 років. Вони можуть мобілізуватися на службу лише за власним бажанням. Для цього їм необхідно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Також примусовій мобілізації не підлягають чоловіки та жінки, які мають відстрочку від призову на військову службу, зокрема і особи, що були заброньовані від призову.

Для отримання відстрочки від призову чоловікам необхідно з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки з документами, що підтримують таке право. Після цього в ТЦК ухвалять відповідне рішення.

Кого мобілізують

Натомість, призову на військову службу підлягають чоловіки, які мають статуси військовозобов’язаних. Сюди варто віднести:

  • чоловіки, віком від 18 до 25 років з досвідом проходження служби або військової кафедри – їх можуть мобілізувати у будь-який момент, адже ці особи вважаються військовозобов’язаними, обов’язковою є умова, щоб вони були придатними до служби за станом здоров’я за рішенням військово-лікарської комісії;
  • чоловіки, віком від 25 до 60 років – їх можуть мобілізувати незважаючи на досвід проходження військової служби, однак тут також обов’язковою є умова, що такі чоловіки мають бути придатні до служби за станом здоров’я за рішенням військово-лікарської комісії;
  • обмежено придатні – такі особи повинні пройти військово-лікарську комісію, за підсумками якої вони можуть бути визнані придатними до проходження військової служби.

Крім того, за власним бажанням до армії можуть вступати жінки та чоловіки, віком до 25 років.

Ольга Степанова

Recent Posts

ТОП-4 фрази людей із низькою самооцінкою

Часто людей цікавить, як виглядає занижена самооцінка - тобто як розпізнати особистість, яка має таку…

3 години ago

РФ на законодавчому рівні забороняє книги з історії України

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров заявив, що Росія на законодавчому рівні забороняє книги про українську…

3 години ago

Водіїв почнуть примусово доставляти до ТЦК

В Україні з 16 липня 2024 року набувають чинності нові положення закону про мобілізацію та…

3 години ago

ШІ спричинить глобальний світовий блекаут за три роки

Технологічні експерти та аналітики передбачають: протягом найближчих трьох років штучний інтелект споживатиме більше енергії, ніж велика європейська…

3 години ago

ISW: Цей удар допоміг зупинити наступ росіян

ЗСУ зможуть зірвати масштабні наступальні операції окупантів, якщо західні союзники України дозволять бити військовими об'єктами…

3 години ago

Скільки українців оновили свої військово-облікові дані

Станом на 7 липня 2024 року майже 3,2 млн українців оновили свої військово-облікові дані.

4 години ago