У НАТО обговорюють закриття неба над Україною: які країни підтримують це рішення

Деякі країни НАТО, а саме семеро з них, розглядають можливість розширення підтримки для Києва та дії на території України. Обговорюється закриття неба системами ППО на заході України. Ініціатором такої ідеї виступила Польща.

Про це повідомляє BILD. Згідно з виданням, країни, які виступають за таке рішення – це Естонія, Велика Британія, Польща, Канада, Литва та Франція. Не підтримують ідею — США та Німеччина.

Остаточного рішення щодо закриття неба над західними областями України поки що немає, проте тривають переговори з кількох напрямків: навчання, логістика та протиповітряна оборона.

А що кажуть про навчання українців на території України

Розглядається можливість навчання солдатів ЗСУ інструкторами Альянсу на території України. Деякі країни НАТО обговорюють постачання зброї та боєприпасів не лише до кордонів України, а й далі до лінії фронту. Розробляється концепція “передової логістики”. Також розглядається можливість захисту повітряного простору західних областей України зенітними комплексами НАТО. Ініціатором “розширеної ППО” виступає Польща, проте остаточного рішення щодо цього ще немає.

Чи може НАТО закрити небо над Україною

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи на сесії Парламентської асамблеї НАТО, наголосив, що військові держави НАТО не можуть бути в Україні. Він зауважив, що альянсу буде дуже складно уникнути конфлікту, якщо його сили будуть безпосередньо залучені до бойових дій. Столтенберг закликав утримувати НАТО від участі в конфлікті, наголошуючи, що не повинно бути військ НАТО на землі або техніки в небі України.

“Якщо ми матимемо сили НАТО, безпосередньо залучені до конфлікту, якщо вони атакуватимуть російські цілі, в небі чи на землі в Україні, тоді ми опинимося в ситуації, коли буде дуже важко утримати НАТО від конфлікту (…) Не повинно бути військ НАТО на землі або техніки в небі України”, — сказав Столтенберг, коментуючи заяви прем’єр-міністра Естонії Кайї Каллас про те, що Польща та країни Балтії можуть направити війська в Україну.

Польща та країни Балтії готові ввести війська в Україну

За інформацією Der Spiegel, ці країни не будуть чекати, доки Росія з’явиться на їхніх кордонах, і можуть самостійно втрутитися в конфлікт. Це означає, що НАТО могло б стати учасником конфлікту, що є серйозною турботою для лідерів Заходу, зокрема, для США та Німеччини.

Нагадаємо, нещодавно Генсек НАТО закликав союзників дозволити Україні бити по території РФ. Також він повідомив, що Альянс створить постійну структуру для безперервного постачання зброї Україні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

54 секунди ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

7 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

18 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

19 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

23 хв. ago

Світло буде по 1,72 грн за кВт/год: кого переведуть на нові тарифи

В Україні діють кілька тарифів на електроенергію. Йдеться про багатозонні тарифи, а також тариф на струм для…

35 хв. ago