За 10 днів ЗСУ “намолотили” російських літаків на мільярд доларів

За останні 10 днів Повітряні сили ЗСУ збили 10 російських літаків, їхня сукупна вартість становить понад мільярд доларів США. Такі підрахунки можна зробити на основі оціночної вартості цієї техніки.

Дана серія військово-повітряних невдач почалася для Росії 17 лютого – із втрати відразу трьох літаків на східній ділянці фронту. Як тоді заявили в Повітряних силах ЗСУ, їм вдалося збити одразу два винищувача-бомбардувальника Су-34 і один винищувач Су-35.

За цим послідувала ціла низка успішних влучань по російських військових літаках засобами української протиповітряної оборони. За десять днів з 17 по 27 лютого загалом було збито сім Су-34 і два Су-35.

Обидві моделі вважаються одними з найсучасніших літаків, які стоять на озброєнні країни-агресора. Як пише “Дзеркало тижня”, вартість винищувача-бомбардувальника Су-34 становить близько 50 млн. дол., винищувача Су-35 – близько 100 млн. дол.

“Таким чином, тільки за 10 днів російська авіація втратила літаків орієнтовно на 550 мільйонів доларів США”, – йдеться в публікації.

До цього слід додати, що в зазначений проміжок часу Росія також втратила літак дальньої радіолокаційної розвідки А-50У. За даними Forbes, вартість такого літака становить щонайменше 500 мільйонів доларів, а можливо й більше.

Тобто сумарно загальна вартість усіх літаків – винищувачів, бомбардувальників і літака ДРЛО – втрачених Росією за останні 10 днів, становить понад 1 мільярд доларів.

Для порівняння вартість ракетного крейсера “Москва” – флагмана Чорноморського флоту РФ, потопленого у квітні 2022 року – оцінювали в 750 мільйонів доларів.

Знищення російських бомбардувальників 27 лютого

Як ми писали, протягом одного дня українська ППО збила два російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Перший літак був збитий на східній ділянці фронту вранці.

Пізніше з’явилося нове повідомлення командувача Повітряних сил Миколи Олещука про збиття ворожого літака. Ще один Су-34 був збитий близько 14 години знову на сході України.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

4 години ago

“Людина, яку запихнули в бусик, не буде воювати”: командир ЗСУ різко висловився про мобілізацію

Людина, яку запихнули, ногами забили в бусик — вона не буде воювати. Вона зробить все що завгодно,…

4 години ago

Військові змушені купувати за власні кошти те, що зараз без проблем отримує поліція

Військовий Ігор Луценко повідомив, що з весни цього року спостерігає у найбільших містах чудові новенькі…

4 години ago

Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування

Понад третина російських громадян вважають “виправданим” у війні проти України застосування ядерної зброї. Про це свідчать результати…

4 години ago

Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю…

4 години ago

Як вибрати ідеальний головний убір на літо 2024

Літній сезон 2024 обіцяє бути особливо спекотним, і в таку погоду неможливо обійтися без головного…

4 години ago