Мобілізація та військовий облік жінок у березні 2024: що може змінитися

Чи буде мобілізація жінок в Україні та що зміниться після ухвалення нового закону про мобілізацію.

7 лютого Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт 10449 про мобілізацію, військовий облік та проходження служби. Які зміни стосуються мобілізації жінок, чи буде змінено військовий облік жінок в Україні та хто має стояти на ньому в обов’язковому порядку – у матеріалі.

Військовий облік жінок в Україні – хто зобов’язаний на нього стати

Згідно з пунктом 11 статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” на військовий облік мають стати жінки, які:

  • придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних;
  • мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

Раніше ми розповідали, як проходить військовий облік жінок із 1 жовтня 2023 року, як на нього стати та які обов’язки після взяття на облік.

Мобілізація жінок – чи проводять в Україні та що зміниться після ухвалення законопроєкту №10449

Згідно з пунктами 11 і 12 статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” жінок-медиків і фармацевтів, які перебувають на військовому обліку, можуть призивати на військову службу або залучати для виконання робіт із забезпечення оборони держави під час дії воєнного стану. У мирний час – вони можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві лише в добровільному порядку.

Нині жінок, які перебувають на військовому обліку, в Україні не мобілізують, але вони можуть піти на службу до ЗСУ в добровільному порядку. І у версії законопроєкту № 10449, яку 7 лютого підтримала Верховна Рада, змін щодо військового обліку та мобілізації жінок не передбачається.

Єдина можлива зміна в законодавстві, яка стосується мобілізації жінок, може бути в пункті 12 статті 1 того ж таки Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, а саме – жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призивати на військову службу або залучати для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час лише в добровільному порядку. Тобто, по суті – як і в мирний час.

Ольга Степанова

Recent Posts

Chery представила недорогий позашляховик із запасом ходу 1400 км (фото)

Chery представила гібридний кросовер Fulwin T10. Новинка надійде у продаж у Китаї вже з 14…

4 хв. ago

Антитренди літа 2024. Які речі краще не носити та чим їх замінити

Літо у самому розпалі, а кругообіг трендів не перестає дарувати нам нові теми для розмов.…

6 хв. ago

Листами, та не простими: у Житомирі влада змінює підхід до мобілізації, діють спільно з ТЦК

Повістки поштою, а саме рекомендованим листом за місцем реєстрації військовозобов’язаного. До таких заходів мобілізації планують вдатися у…

16 хв. ago

Удари по авіабазах України: західні експерти розповіли, які загрози підстерігають F-16

Нещодавні втрати винищувачів Су-27 українських ВПС на авіабазі в Миргороді викликали серйозне занепокоєння з приводу…

21 хв. ago

Чоловік розбагатів на 50 000 доларів завдяки номерному знаку авто незнайомця

Мешканець Меріленду, США, використав набір чисел, які він скопіював із номерного знака іншого автомобіля, щоб…

22 хв. ago

Виїзд за кордон чоловіків 60+ — чи треба йти до ТЦК

Мобілізація в Україні триває, але призов під час воєнного стану не стосується чоловіків після 60 років. У…

26 хв. ago