Летять і бомблять: в РФ скаржаться на зграї дронів ЗСУ, які мають “королеву”

Бійці ЗСУ можуть запускати на полі бою зграю безпілотників, які летять на великі відстані в супроводі іншого дрона-ретранслятора. Про один із таких випадків розповів російський солдат, який вижив після бомбардування. Про військову новацію, яка стурбувала представника ЗС РФ, розповіли на порталі Neewsweek.

Журналісти порталу звернули увагу на відео росЗМІ “Известия”, у якому показали росіянина з підрозділу БАРС. Чоловік розповів, як бачив зграю українських FPV-дронів, які підлетіли до російських позицій. Над маленькими безпілотниками ширяв більший пристрій, який він назвав “маткою” (або “королевою” у англ. перекладі).

“Вони відправляють “крило” з ретранслятором, який ретранслює сигнал. Під ним відправляють зграю з 10 FPV-дронів. Матка летить вище [і працює] у вузькому діапазоні виявлення. Вона проводить зграю, потім зграя опускається на позиції та починають працювати”, — пояснив росіянин.

Також у репортажі росЗМІ пояснили, що ретранслятор дає можливість FPV-дронам економити заряд. Наприклад, у якийсь момент вони можуть приземлитися та чекати на нагоду. Ретранслятор водночас виявляє цілі й потім подає команду для атаки.

“Коли великий материнський безпілотник помічає цілі, камікадзе злітають, іноді за кілька метрів від цілі й атакують”, — процитували на Newsweek думку росіянина.

На порталі Newsweek зазначили, що написали листа в Міноборони України, щоб отримати підтвердження подібної тактики роботи ЗСУ: відповіді не отримали.

Ольга Степанова

Recent Posts

Начальник ТЦК назвав “бусифікацію” міфом: українці в коментарях шоковані

У соціальних мережах активно обговорюють відео де чоловіки примусово доставляються ТЦК. Ці ролики вже створили…

5 хв. ago

Усіх водіїв попередили: Рада готує новий “зимовий” штраф – за що хочуть карати

В Україні водіям готують новий сезонний штраф щодо обов'язкового використання зимових шин. Про це йдеться у законопроекті, пише портал…

16 хв. ago

Українцям розповіли, в якій валюті краще тримати гроші: чи варто вкладати кошти в долари

Вкладення коштів у різні активи може допомогти захистити заощадження і навіть заробити на них. Наприклад,…

25 хв. ago

Гонконгом шириться нова смертельна хвороба: померли вже четверо людей

У Гонконзі (адміністративний район КНР) поширюється смертоносна бактеріальна інфекція. Відомо вже про чотири летальні випадки. Як…

37 хв. ago

Затримання “Тринадцятого”: у телеграм-каналі воєнного злочинця справжня істерика

У телеграм-каналі Єгора Гузенка справжня істерика. Так, небайдужі закликають правоохоронців припинити знущання з затриманого. Про…

46 хв. ago

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

56 хв. ago